Комуністична партія Китаю не засудила війну Росії проти України

Державні ЗМІ Китаю представили своїм громадянам ретельно відцензуровану версію війни та повторювали кремлівські розмови про НАТО.

Війна Росії в Україні є «найбільшою загрозою для світового порядку», заявив посол США Ніколас Бернс на форумі в Пекіні в понеділок — це рідкісний випадок, коли Бернс сидів у дискусії разом зі своїм російським колегою для дипломатичних дебатів.

«Те, що Росія перетнула кордон зі збройними силами, неспровокована, і почала цю війну з такими людськими стражданнями, такою кількістю невинних загиблих мирних жителів в Україні — це пряме порушення статуту ООН, це пряме порушення того, що Російська Федерація підписала, коли стала державою-членом», — сказав Бернс під час дискусії, яку організували престижний Пекінський університет Цінхуа та Всесвітній форум миру.
Посол Росії в Китаї Андрій Денисов відповів: «Я абсолютно не згоден і можу виступити проти кожного речення цього втручання», — сказав він.

Потім Денисов зробив паузу для «дипломатичної ввічливості», щоб побажати Бернсу та іншим американцям щасливого Четвертого липня, перш ніж звинуватити НАТО в провокації дій Росії за допомогою «п'яти хвиль розширення».

Денисов намалював нинішній світовий порядок як такий, що стоїть на краю прірви через «саботаж» ООН.

Рідкісні демонстрації дипломатичних дебатів: захід, у якому також брали участь посол Сполученого Королівства в Китаї Керолайн Вілсон і посол Франції Лоран Білі, був рідкісним дипломатичним дебатом після російського вторгнення, яке західні демократії рішуче засудили.

«Головна відповідальність за війну лежить на Росії, — сказав Вілсон. — НАТО є суто оборонним альянсом. НАТО діяла надзвичайно стримано щодо Росії».
Примітно також, що такі засудження війни Росії звучать у Китаї. Комуністична партія Китаю не засудила війну Росії і навіть не назвала її вторгненням. Тим часом державні ЗМІ Китаю представили своїм громадянам ретельно відцензуровану версію війни та повторювали кремлівські розмови про НАТО.


Джерело: CNN