Болгарія готова відмовитись від російського ядерного палива

Про наявність альтернативи ядерному паливу з рф заявив міністр енергетики Болгарії Олександр Ніколов. За його словами, один із реакторів Козлодуйської АЕС після 2024 року використовуватиме ядерне паливо, відмінне від російського, «а також запчастини для планового ремонту АЕС на випадок припинення поставок».

Болгарія готова відмовитись від російського ядерного палива

При цьому він не пояснив, звідки поставлятиметься альтернативне паливо: «У процесі постачання ядерного палива задіяно кілька постачальників. Через низку причин, переважно комерційних, я не хочу називати конкретні країни чи конкретних постачальників, оскільки це може порушити інтереси суспільні, а також конкретного постачальника».

При цьому пан Ніколов наголосив, що намагатися передбачити дії росії у воєнний час — не найрозумніше, але закликав не панікувати, запевнивши, що електроенергетична система країни стабільна.

Раніше віце-прем'єр-міністр і міністр фінансів Болгарії у відставці Асен Василєв заявив, що країна має ядерні запаси до 2026 року і що диверсифікація палива йде у цьому напрямку, «щоб до 2025 бути на неросійському ядерному паливі».