Хто може стати наступником Бориса Джонсона

Серед потенційних кандидатів — представники як консерваторів, так і торі

Хто може стати наступником Бориса Джонсона

1. Ліз Трасс — послідовниця Тетчер

Ліз Трасс — консерваторка, яка виступає за вільний ринок. Протягом року, до лютого, вона очолювала рейтинг членів кабінету міністрів ConservativeHome.

Очолюючи Міністерство закордонних справ із вересня, Трасс була помітною фігурою в реагуванні Великої Британії на війну росії в Україні і тепер веде переговори про відносини з ЄС після Brexit.

2. Надхім Захаві — підприємець

Новий канцлер казначейства народився в Багдаді в сім'ї курдів і прибув до Великої Британії хлопчиком, який не розмовляв англійською, коли його сім'я втекла від режиму Саддама Хусейна в Іраку.

Селфмейд вивчився на інженера-хіміка в Університетському коледжі Лондона, а потім став співзасновником компанії з проведення опитувань YouGov, пропрацювавши п'ять років як її головний виконавчий директор. Він мільйонер.

3. Ріші Сунак — колишній «золотий» хлопчик

Ім'я Сунака, коли він був канцлером казначейства, стало прозивним під час пандемії після того, як уряд виділив десятки мільярдів фунтів стерлінгів на допомогу підприємствам і працівникам, що призвело до різкого зростання його популярності.

А проте, його зірка згасла на початку цього року на тлі розбіжностей із приводу податкового статусу його дружини та наявності в нього грін-карти США під час перебування на посаді канцлера.

4. Бен Воллес — тихий виконавець

Рік тому міністр оборони Бен Воллес фігурував у кількох списках претендентів на лідерство від консерваторів. Він компетентно впорався із британською реакцією на вторгнення росії в Україну, а до цього — на кризу з евакуацією з Афганістану.

З того часу Воллес піднявся на вершину рейтингової таблиці членів Кабінету міністрів ConservativeHome. Опитування, проведене цього тижня на тому самому вебсайті, показало, що він є кращим вибором серед рядових торі, щоб стати наступним кандидатом.

5. Саджид Джавід — колишній трейдер

Ексміністр охорони здоров'я Саджид Джавід — ще один досвідчений член Кабінету міністрів, який очолював шість державних відомств і посів четверте місце в конкурсі на лідерство у 2019 році. Його дружба із Сунаком дає підстави припускати, що вони могли б балотуватися за спільним квитком з одним прем'єр-міністром та одним канцлером, що надає їм більшої ваги.

6. Пенні Мордаунт — першопроходець

Якби хтось не з нинішнього кабінету претендував на вищу посаду, Пенні Мордаунт виглядала б вірогідним кандидатом як одна з найпопулярніших членів партії торі. Вона лише з невеликим відривом посіла друге місце після Воллеса в опитуванні ConservativeHome цього тижня про те, хто має стати наступним лідером торі.

У партії її вважають володаркою твердої репутації за підтримку Brexit, харизму та гарні лідерські якості.

7. Джеремі Хант — безпечний варіант

Джеремі Хант, фаворит букмекерів на початку цього року, останніми місяцями ледве приховував свої лідерські амбіції. Він повна протилежність Джонсона: під час референдуму 2016 року виступав за те, щоб залишитися в Європейському Союзі, його стиль більш стриманий, і він апелює до правоцентристського традиційного консервативного членства, на відміну від стійкого крила Brexit, яке привело Джонсона до влади.

8. Том Тугендхат — експерт із зовнішньої політики

Том Тугендхат — колишній військовий, який воював в Іраку та Афганістані й очолює спеціальний комітет парламенту із закордонних справ, уже дав зрозуміти, що балотуватиметься у будь-якому змаганні за лідерство.

Він був постійним критиком Джонсона й часто відверто висловлювався з питань зовнішньої політики, особливо про необхідність зайняти жорстку позицію щодо Китаю.