Мінкульт рекомендує відмовитися від імені Чайковського у назві Національної музакадемії України

Дещо раніше з ініціативою перейменувати Національну музичну академію імені П.І. Чайковського виступила частина викладацького колективу навчального закладу. При цьому сам ректор — Максим Тимошенко — з такою думкою не погодився.

Мінкульт рекомендує відмовитися від імені Чайковського у назві Національної музакадемії України

Також прибрати ім'я Чайковського із назви закликала Асоціація студентів України.

І ось тепер своє вагоме слово висловила експертна рада Мінкульту щодо подолання наслідків русифікації та тоталітаризму, повідомила прес-служба міністерства.

При цьому у відомстві не проти присутності творів композитора в українському культурному просторі, оскільки Петро Чайковський за життя не був імперським шовіністом.

Він може бути увічнений там, де це доречно та історично виправдано в Україні, як і у будь-якій країні світу. Не більше і не менше, ніж Шопен та Міцкевич, Равель та Гюго, Вівальді та Данте. Водночас абсурдно виглядає ситуація, коли дві консерваторії у світі — у Москві та Києві мають ім'я Чайковського, а фрагмент його першої симфонії є офіційно затвердженим гімном, який звучить під час виступу російської олімпійської команди під нейтральним прапором, фактично є символом нинішньої Росії як держави". , — йдеться у висновку ради.

Детальніше: socportal.info/ua/news/u-minkulti-porekomenduvali-kiivskii-konservatorii-pribrati-imya-chaikovskogo-iz-nazvi-navchalnogo-zakladu/