Українська економіка має стати привабливою для іноземних партнерів — експерт

План відновлення країни має складати не просто 2 тисячі сторінок з графіками. В першу чергу нам необхідно перейти на новітні сучасні технології промисловості, щоб економіка стала привабливою для іноземних партнерів.

Українська економіка має стати привабливою для іноземних партнерів — експерт

Про це під час ефіру заявив доктор економічних наук, професор Володимир Лановий.

«Це не був план відновлення економіки. Це був перелік певних програм та об’єктів, які на погляд різних міністерств та відомств потрібно побудувати з точки зору будівельного процесу. Все це склалося до купи. Якщо метою було скласти всі можливі витрати, які будуть потрібні, як прогнозують ті, чи інші спеціалісти, то це нічого не дасть. Спочатку треба визначити головні цілі не тільки з точки зору галузей та територій України. Треба подумати, яким чином буде працювати економіка. Адже вона в нас не працює. Пройшло три роки після обрання нової влади, але за весь цей час ми не бачили зростання економіки та створення нових робочих місць. У нас немає зростання промисловості, а навпаки спостерігається її падіння. Через війну продовжується руйнування побутових та соціальних об’єктів. Тому треба думати, не що відбудувати, а про робочі руки. Тобто, які інженери та ринки будуть працювати. На кого розрахована та чи інша продукція та як збільшити обсяги виробів. Приклад, монополістична — олігархічна Німеччина чи Японія в демократично- ринково підприємницьку економіку. Вони обидві мали надзвичайно високі темпи росту. Старе обладнання та технології зруйновані, тому не варто їх відновлювати. Адже через них українська економіка була найбільш витратною у Європі. Тому що були дуже великі енергозатрати — газу та нафти. Через високу собівартість наша продукція не конкурентна на сучасних європейських ринках. Тому ми можемо продавати продукцію в Африку або Азію. Тому план відновлення країни має складати не просто 2 тисячі сторінок з графіками. Це студентські підходи. Важливо зрозуміти зміст та механізми, які мають працювати. В першу чергу нам необхідно перейти на новітні сучасні технології промисловості. Через великі енергозатрати в Україні низька заробітна плата», — каже В. Лановий.

За його словами, план по відновленню України треба було спочатку обговорити в середині України, а потім на якихось інтелектуальних зібраннях.

" Треба спочатку включити фінансові джерела та механізми. Побачити, які ресурси будуть надходити в економічну систему. Треба зробити так, щоб грощі почали надходити і внутрішньо, і зовнішньо. Тобто, щоб вони подавалися. Щоб наша економіка була привабливою для іноземних партнерів. Головне — партнерство в технологіях. Сподіваюся, що ми будемо будувати чи модернізувати заводи на сучасних технологіях. Нам треба будувати внутрішньо -економічну сучасну модель. Питання не в тому, щоб тільки відбудувати заводи, а в тому, щоб на десятиріччя запустити оборот наших економічних ресурсів. Нам потрібно високотехнологічна та інтелектуальна економіка, щоб дати можливість людям реалізувати свої ідеї", — резюмує експерт.

Читайте також


Україна на 80% може забезпечити внутрішній ринок власною рибою — Ігор Бузевич

В Україні відбулися зміни у нормативних вимогах до провадження господарської діяльності в галузі рибного господарства, а саме розведення риби. Саме через це почали страждати рибогосподарські підприємства. Що не так з режимом СТРГ, навіщо він потрібен і про перспективи забезпечення внутрішнього ринку власною рибою, журналісти i-ua.tv запитали у завідувача відділу вивчення біоресурсів водосховищ Інституту рибного господарства НААН України Ігоря Бузевича.