Українські дерев’яні храми отримають вогнегасники з Великої Британії

Фонд збереження сакрального мистецтва України та Міжнародна рада з питань пам’яток та визначних місць (ICOMOS) у партнерстві зі Всесвітнім фондом пам’яток передали 440 вогнегасників з водяним туманом для захисту українських дерев’яних церков під час війни.

В Україні знаходиться понад 2500 дерев'яних церков, що мають статус пам'яток. Вісім дерев’яних церков занесені до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО дерев’яних церков Карпатського регіону в Польщі та Україні.

Як розповіли в ICOMOS, Дерев’яні церкви часто розташовані у віддалених сільських громадах і особливо вразливі до пожежі, зокрема, в екстремальних конфліктних ситуаціях. Проект дозволить захистити більш як 100 історичних дерев’яних церков в Україні, в найбільш небезпечних районах. Вогнегасники водяного туману підходять для порятунку внутрішнього оздоблення дерев’яних церков, оскільки вони розпилюють воду під тиском у дрібний туман, який випаровується, зводячи до мінімуму можливі пошкодження крихких поверхонь розписів, автентичних тканин, фресок, ікон, іконостасів та інших мистецьких предметів в інтер'єрі церков.

З початку нової фази війни в Україні та в рамках міжнародної підтримки вогнегасники водяного туману були придбані Фондом збереження сакрального мистецтва України та ICOMOS від постачальника засобів пожежної безпеки Safelincs у Великій Британії завдяки гранту від Всесвітнього фонду пам'яток. Крім того, компанія Safelinc надала обладнання за ціною нижче собівартості, пожертвувала аксесуари та покрила транспортні витрати через Європу до Польщі, що дозволило доставити значно більшу кількість вогнегасників, ніж це було заплановано.

Польський комітет допомоги українським музеям через Музей Варшавського повстання та Інститут Павла Влодковіца підтримав транспортну логістику та забезпечив збереження вогнегасників на складах у Варшаві та організував подальше транспортування вантажівкою до Львова. Вогнегасники розповсюджуватимуть Центр порятунку культурної спадщини у Львові, Штаб порятунку спадщини (HERI) у Києві та Український національний комітет ICOMOS.

Окрім дерев’яних церков зі Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, вогнегасники будуть розподілені для інших дерев’яних церков у порядку пріоритетності, як визначено вищезазначеними сторонами, відповідно до рівня їхньої важливості (міжнародного, національного, регіонального тощо), а також загрози, що насувається від військових дій.

Інструкції та поради щодо їх використання, підготовлені професіоналами зі збереження спадщини на ICON, перекладено українською мовою та розповсюджуватимуться разом із вогнегасниками, також будуть доступні онлайн. ICON провів задля цього поглиблені консультації стосовно вибору типу вогнегасників для гасіння дерев’яних сакральних споруд.