Деяким українцям роботу під час війни не зарахують до страхового стажу

Деяким українцям період роботи під час війни не зарахується до страхового стажу. Йдеться про підприємців, які скористалися можливістю не сплачувати Єдиний соціальний внесок впродовж дії воєнного стану.

Деяким українцям роботу під час війни не зарахують до страхового стажу

Про це попередили ФОПів у Головному управлінні Пенсійного фонду України у Чернівецькій області.

На початку війни влада надала можливість багатьом підприємцям не платити ЄСВ. Ця преференція для ФОП діє з 1 березня і діятиме ще рік після скасування воэнного стану. Таким чином влада намагається надати підтримку малому бізнесу, давши йому можливість працювати та вижити за будь-яку ціну.

Проте, відмовившись від сплати ЄСВ, підприємці тим самим позбавляють себе страхового стажу за період, який вони працюватимуть під час війни. Якщо, звичайно, вони за своєю ініціативою не відновлять сплату ЄСВ до закінчення воєнного стану. Адже період, коли за людину не сплачується ЄСВ, до страхового стажу їй не зараховують.

Через це, коли вони досягнуть пенсійного віку, їм може не вистачити року або кількох місяців страхового стажу для того, щоби вчасно вийти на заслужений відпочинок. Та й сам розмір пенсії буде дещо меншим, ніж міг би бути.

Тому влада закликає ФОП ретельно зважити свою відмову від сплати податків та ЄСВ. На одній чаші терезів — заощаджена сума грошей, яка все одно вам у гаманці погоди не зробить. На іншому — можливість вчасно піти на пенсію.