Чи передбачено відповідальність для чоловіків, які виїхали до початку війни та не повернулися

За словами експерта, на сьогодні відповідальності за неповернення до України під час воєнного стану не встановлено.

Чи передбачено відповідальність для чоловіків, які виїхали до початку війни та не повернулися

Чоловікам віком від 18 до 60 років із початком повномасштабної війни в Україні заборонено виїжджати за кордон. Юрист Ростислав Кравець пояснив, чи передбачено якусь відповідальність для чоловіків, які виїхали до початку повномасштабної війни та не повернулися.

«Народні депутати намагаються, було кілька законопроектів, які мають на меті запровадити відповідальність за неповернення чоловіків до України», — зазначив юрист.

Він наголосив на тому, що ухвалення такого закону не відповідатиме нормам Конституції України.

«Щодо змусити чоловіків повернутися, то насправді це не лише порушення Конституції, а й порушення логіки. Адже надходження в Україну фінансів від заробітчан починає перевищувати надходження від експорту», — зазначив Кравець.

Тобто на сьогодні в Україні ні адміністративної, ні кримінальної відповідальності за неповернення чоловіків, які виїхали до 24 лютого 2022 року, немає.

Юрист також зазначив, що запровадження штрафів для чоловіків, які повертатимуться, — це порушення Конституції та прав людини.

«Також законом не передбачена й примусова мобілізація у разі повернення чоловіка, який був за кордоном до війни», — пояснив він.