Влада перекладає безпеку українців на інші країни — експерт

Україна працює над документом, який гарантує нам безпеку на довгі роки. Наша держава збирається заручитися потужною підтримкою цивілізованого світу. Як повідомив керівник Офісу Президента Андрій Єрмак, перший документ про міжнародні гарантії безпеки України може з’явитися вже наприкінці серпня.

Влада перекладає безпеку України на інші країни - експерт
Влада перекладає безпеку України на інші країни - експерт

Хто саме і як займається гарантіями безпеки — невідомо, каже політолог та експерт з військових питань Інституту євроатлантичного співробітництва Ігор Козій.

«Це безпека мільйонів-мільйонів людей. Хто за це зараз відповідає? Що це за документ? Ми не бачили його, не бачили, які в ньому нормативи і гарантії безпеки. Де гарантія того, що цей документ не буде десь підготовлений, а потім спаплюжений і підмінений, як у нас це часто буває» , — говорить експерт .

В рамках державотворення речами, які відносяться до національної безпеки повинні займатися тільки окремі структури.

«Конституційні структури, Рада національної безпеки і оборони України — структури, які розуміють, що таке безпека мільйонів громадян, що таке безпека та цілісність самої держави», — наголошує Ігор Козій.

Хто створює безпеку в державі?

«За це відповідає президент країни і ті структури, які мають відношення до безпеки держави. Безпеку громадян мають забезпечувати ЗСУ, Кабінет Міністрів України. Це має бути прописано в правильний спосіб», — Ігор Козій.

Під час перемовин із РФ у Стамбулі 29 березня українська сторона висунула пропозицію міжнародного договору про систему безпекових гарантій Україні. 30 березня міністерка закордонних справ ФРН Анналена Бербок (Annalena Baerbock) заявила, що Німеччина готова надати Україні гарантії безпеки. Аналогічна заява про готовність стати гарантом безпеки України пролунала також із Франції.

В середині квітня український президент Володимир Зеленський повідомив, що готовність стати гарантами безпеки України демонструють Великобританія, США, Італія й Туреччина, але остаточної відповіді ні від кого немає. У травні Польща підтвердила свою готовність стати гарантом, але після завершення війни.

21 травня президент України Володимир Зеленський заявив, що Україна більше не розглядає РФ як гаранта безпеки в новому договорі. «Сьогодні ми розглядаємо коло гарантів з безпеки з держав-партнерів, яким довіряємо. Ми з ними розробляємо цей проєкт», — сказав він. За його словами, Київ прагнутиме, щоби в парламентах країн-гарантів проголосували за ратифікацію цього документа.

«Перекладаючи безпеку нашої країни на інші країни ми автоматично залишаємося без будь-яких гарантій безпеки в найближчі часи. Нам не треба, щоб хтось відповідав за нашу безпеку, наша країна, наша влада має нести за це відповідальність сама. І українцям варто це вимагати від влади. Ми ж не знаємо, яким чином будуть виписані ці гарантії. Якщо вони будуть прописані так як в Будапештському меморандумі чи на принципі консенсусу — то вони не працюватимуть», — каже політолог.