Зеленський на початку війни був готовий піти у відставку — The Washington Post

Президент Володимир Зеленський на початку війни був готовий піти у відставку.

Володимир Зеленський
Володимир Зеленський

Першим про вторгнення президенту Володимиру Зеленському доповів глава МВС Денис Монастирський, йдеться у матеріалі.

Також повідомляється, що 24 лютого був дзвінок до міністра оборони Олексія Резнікова від білоруського колеги Віктора Хреніна.

Той передав пропозицію міністра оборони РФ Сергія Шойгу капітулювати в обмін на припинення війни. У відповідь на це Резніков, за його словами, заявив: «Я готовий прийняти капітуляцію російської сторони». Генерал-полковник ЗСУ Олександр Сирський, за даними WP, «не міг уявити, що російське керівництво розв'яже таку широкомасштабну агресію», навіть незважаючи на те, що аналізував «усі можливі сценарії, включаючи найнеймовірніші».

На початку війни Зеленський заявляв про небажання «утримувати владу за будь-яку ціну» та готовність покинути пост, «якщо це зупинить кровопролиття», пише видання. «Я почав займатися політикою не для цього, і я піду, коли ви скажете, якщо це зупинить війну», — передав слова Зеленського високопосадовець.

Але в результаті президент та його оточення ухвалили рішення залишатися в столиці, що, на думку WP, і визначило результат «битви за Київ», оскільки дозволило не допустити деморалізації військ та «колапсу влади». У матеріалі розповідається про оборону Києва у перші дні війни: «Для захисту міста Сирський організував два кільця військ: одне на околицях і одне в столиці. Він хотів, щоб зовнішнє кільце було якнайдалі від внутрішнього, щоб захистити центр міста від обстрілів і не дати росіянам битися на підступах до Києва».

Для захисту столиці не вистачало танкової потужності, була доступна лише 72 механізована бригада, і цього було мало. Тому Сирський наказав усім військовим навчальним центрам створити спеціальні батальйони і доставити до Києва артсистеми, які використовуються для навчання. Стаття завершується думкою про те, що після невдалої спроби зайняти Київ Росія «повернулася до локальніших цілей війни», що відбувалося в перші дні війни.

Коли над Києвом настав ранок 24 лютого, Зеленський почав працювати по телефону, розмовляючи з президентом Байденом, прем’єр-міністром Великобританії Борисом Джонсоном та іншими лідерами, щоб попросити допомоги. За кілька годин він сів за робочий стіл і самостійно записав відео для українського народу — мільйони з яких вважали штурм Києва неможливим і тепер прокидалися від вибухів і в шоці валилися в свої машини.

«Сьогодні я прошу вас, кожного з вас, зберігати спокій. Якщо є можливість, будь ласка, залишайтеся вдома», — сказав Зеленський. «Ми працюємо. Армія працює. Весь сектор безпеки і оборони України працює». Він пообіцяв з'явитися пізніше цього дня і підтримувати постійний зв'язок, запевнивши українців, що вони залишаться сильними. «Ми готові до всього. Ми переможемо кого завгодно», — сказав він. «Слава Україні!»

Всередині урядового комплексу в центрі Києва голова адміністрації Зеленського Андрій Єрмак дивився на свій мобільний, що дзвонив. Це був Кремль.

За його словами, колишній адвокат із сфери розваг, постійний співробітник Зеленського, спочатку не міг змусити себе взятися. Телефон задзвонив один раз, потім ще раз. Він відповів. Він почув різкий голос Дмитра Козака, заступника глави адміністрації Кремля, який народився в Україні, але давно увійшов до найближчого оточення Путіна. Козак сказав, що українцям час здаватися.

Єрмак вилаявся на Козака і поклав трубку.

Рекомендовані публікації