НБУ дозволив банкам продавати українцям більше валюти, а для бізнесу запровадив нові обмеження

Нацбанк знову змінив в Україні правила торгівлі валютою Постановою НБУ № 197 із завтрашнього дня внесено зміни до обмежень, що діють з початку війни, 24 лютого 2022 року.

Нацбанк знову змінив в Україні правила торгівлі валютою Постановою НБУ № 197 із завтрашнього дня внесено зміни до обмежень, що діють з початку війни, 24 лютого 2022 року.

Основні нововведення такі:

Банкам дозволили продавати населенню вже не 50% того, що вони викупили у людей з 13 серпня, а всі 100%. Це робиться для того, щоб фінансисти мали змогу продати людям більше долара та євро. Щоб опустити вартість готівкової валюти в касах, яка сьогодні на максимумі сягає 41,5 грн/$, а в середньому перебуває в межах 39,90−41 грн/$.

Бізнесу заборонили купувати інвалюту, якщо вона має на рахунках. Принцип такий — витратите спочатку весь долар/євро, який є, а потім тільки виходьте на міжбанк за новими партіями. У НБУ з'ясували, що на валютних рахунках українських компаній зараз перебуває $ 8,7 млрд, але ті продовжують робити валютні покупки. Нове правило вводиться зниження попиту долар на безготівковому ринку й у економії золотовалютних резервів Нацбанку, що є його основним постачальником. Від імпортерів зараз вимагатимуть детальні звіти за всіма валютними рахунками (заарештованими у тому числі), і лише після вирішать — чи можуть вони далі скуповуватися на міжбанку.

Нацбанк дозволив українським компаніям купувати інвалюту у рамках реструктуризації зовнішніх кредитів для сплати відсотків. З 24 лютого нашим підприємствам було заборонено розраховуватись із іноземними кредиторами — так регулятор намагався зупинити відтік капіталу з країни та знизити тиск на свої валютні резерви. Але, схоже, з цього питання було досягнуто крапки кипіння, і НБУ зробив послаблення для бізнесу, який проведе реструктуризацію зовнішніх кредитів (за прикладом нашого уряду з відстрочкою на 2 роки) — йому дозволять купувати валюту під сплату відсотків. Не всім поспіль, а тим, хто виконає низку умов: відсутність простроченої заборгованості, відсутність податкових боргів, продовження господарської діяльності після 23 лютого 2022 року та ін. При цьому валюту дозволятиме перераховувати лише за графіком кредитних платежів з 24 лютого по 10 серпня 2022 року. Нацбанківці вирахували, що за цією статтею з України може піти близько $ 550 млн.

Від банків вимагали продовжувати проводити чіткий валютний контроль над експортними та імпортними операціями українських підприємств.
Дехто очікував, що Національний банк сьогодні скасує ключове валютне обмеження для міжбанку — про відхилення курсу не більше ніж на 1% від офіційного. Тобто відпустить курси гривні у вільне плавання. Але чиновники не пішли на радикальний крок і країна продовжить орієнтуватися на нацбанківський безготівковий курс 36,6 грн/$.

Водночас, експерти вважають, що очікувані від Євросоюзу € 5 млрд виявляться курсу гривні більшу підтримку, ніж змінені правила Нацбанку. Зниження ціни долара чекають лише після виділення Україні обіцяних коштів.

«Сьогоднішня коригування валютних правил — це спроба вирівняти пропозицію валюти в банківському секторі. Але така пропозиція може лише частково задовольнити попит, і друге питання подивимося, як банки підуть на такий продаж. Зараз ринок очікує на допомогу Європи в 5 млрд євро (вона має надійти на днями, згідно з анонсами уряду), що має дати перепочинок. Частина цієї валюти буде продаватися на валютному ринку, і підтримає гривню. Тому допомога стане сильнішим чинником для ринку, ніж розширення можливості пропозиції валюти банками», — сказав керівник відділу аналітики. ГК Forex Club Андрій Шевчишин.