На Одещині засуджено громадян за шахрайство з квартирами у новобудовах на 23 млн грн

За публічного обвинувачення Чорноморської окружної прокуратури засуджено засновницю та двох співробітників підприємства з продажу нерухомості за фактом шахрайства з коштами вкладників на понад 23 млн грн (ч. 4 ст. 190 КК України). Вироком Іллічівського міськсуду Одеської області підприємиці призначено покарання у вигляді 11 років позбавлення волі з конфіскацією майна, її спільникам — 7 та 6 років ув’язнення з конфіскацією майна відповідно.

На Одещині засуджено громадян за шахрайство з квартирами у новобудовах на 23 млн грн

Прокурор у суді довів, що у 2013 році жінка заснувала будівельну компанію та розробила схему із заволодіння коштами інвесторів під приводом продажу їм майнових прав на квартири у новобудовах. Залучивши свого чоловіка та брата, вона орендувала на рік земельну ділянку в с. Молодіжне та розпочала рекламну кампанію в ЗМІ щодо будівництва триповерхового 2-х секційного 52-х квартирного житлового будинку з мансардним поверхом та продажу квартир за низькими цінами.

Вони підготували документи, які нібито надають право на будівельні роботи, та звели на ділянці два поверхи з метою імітації успішного будівництва. Засуджені показували новим клієнтам початковий етап робіт, запевняючи, що будівництво ведеться швидкими темпами та необхідно встигнути придбати майбутнє житло за дуже привабливою ціною. Крім того, засуджені показували потерпілим суміжні незабудовані ділянки, що насправді їм не належали, та переконували громадян придбати квартири в майбутній забудові.

Від шахрайських дій постраждало 94 громадянина. Цивільні позови усіх потерпілих судом задоволені.