Основна мета Путіна: підняти ставки, вказавши на розгортання ядерної парасолі та зупинити контрнаступ ЗСУ — політолог

Україну і світ сколихнули заяви про призначення дат так званих референдумів на тимчасово окупованих Росією територіях Мова іде про «референдуми» щодо згоди приєднатися до Російської Федерації — із порушенням норм міжнародного права та прав людини.

Основна мета Путіна: підняти ставки, вказавши на розгортання ядерної парасолі та зупинити контрнаступ ЗСУ - політолог
Основна мета Путіна: підняти ставки, вказавши на розгортання ядерної парасолі та зупинити контрнаступ ЗСУ - політолог

В окупованих містах для створення картинки «референдумів» вже працюють пропагандистські ЗМІ, які готують сюжети про нібито «активну участь» місцевих мешканців у голосуванні. Утім, за словами експерта-політолога Ігора Чаленка, це чергова пропагандистська легенда для мешканців рф.

«Підкреслюю, жодного референдуму на окупованих територіях не організовувалось та не відбувалось. Навіть не можна констатувати про певне репрезентативне опитування під дулами автоматів. Те, що здійснює кремлівська влада в чотирьох українських областях (навіть п’яти, якщо рахувати декілька сіл Миколаївщини) до 27 вересня — це створення пропагандистської легенди для прийняття подальших рішень федеральною владою по аналогії з 2014 роком та спробою анексії АР Крим. Однак зараз є разюча різниця між подіями восьмирічної давнини. Нині путінський режим проводить такі дії не для того, щоб саме закріпити входження до складу російської федерації частини півдня та сходу України. Основна мета — підняти ставки, вказавши на розгортання ядерної парасолі над відповідними територіями, зупинити контрнаступ ЗСУ та взяти невелику паузу для стягнення нових сил», — говорить експерт.

Мова йде як про особовий склад за рахунок т.зв. «часткової» мобілізації, так намагання виправити помилки низького комплектування військ агресора. Також нікуди не дівається завдання дестабілізації ситуації в Україні за рахунок руйнації нашої енергетичної інфраструктури в опалювальний сезон.

«Стратегічна мета — захоплення всієї України, знищення нашої державності та ідентичності й далі перебуває на порядку денному. На мою думку, путін прийняв внутрішнє рішення про застосування тактичної ядерної зброї, яка, на його думку, деморалізує український народ і покладе нашу державу йому на тарілку. Однак для того, щоб застосувати ТЯЗ, він розуміє брак легітимності для такого рішення серед російського суспільства, а також боїться реакції інших ядерних держав. Зрозуміло, що очільник кремля дуже прагне великої угоди про перерозподіл сфер впливу в світі, згадуючи конференції в руслі Другої світової, а також Карибську кризу. Стосовно реакції світу, то на мою думку, міжнародна спільнота дає потужні недвозначні меседжі путіну зупинитись як в питанні ядерної істерії, так і загалом. Цілком прогнозовано, протидія російській загрозі зі сторони антипутінської коаліції буде тільки посилюватись. Для прикладу, наступний — восьмий пакет санкцій з боку ЄС буде жорсткішим, ніж міг бути. Це вже прийнято на полях Генасамблеї ООН та буде формалізовано всередині жовтня», — підсумовує політолог Ігор Чаленко.