Після ухвалення рішення про прийняття до складу РФ вкрадених українських територій зросте ймовірність застосування Путіним тактичної ядерної зброї — експерт

Окупанти сьогодні на захоплених українських територіях почали псевдореферендуми за аналогічними із Кримом у 2014 році. Росія має намір оперативно визнати результати псевдореферендумів на окупованих територіях України, заявив у п’ятницю, 23 вересня, речник президента РФ Дмитро Пєсков.

Після ухвалення рішення про прийняття до складу РФ вкрадених українських територій зросте ймовірність застосування Путіним тактичної ядерної зброї - експерт
Після ухвалення рішення про прийняття до складу РФ вкрадених українських територій зросте ймовірність застосування Путіним тактичної ядерної зброї - експерт

За словами українського політолога Володимира Волі, референдумна вистава путіну потрібна виключно для того, щоб анексувати окуповані українські території.

«Путін не мав наміру проводити справжній референдум, бо це неможливо зробити за тиждень навіть за російським законодавством. Йому потрібна була видимість референдуму, і саме це й буде зроблено у визначені терміни. Путіна не цікавить, чи визнає це „волевиявлення“ взагалі хтось у світі. Референдумна вистава йому потрібна виключно для того, щоб анексувати окуповані українські території та сховати їх під захист „ядерного щита“ Росії. Бо РФ не має звичайних військових сил, щоб утримувати лінію фронту під ударами українських сил», — зазначає політолог Володимир Воля.

Путін може застосувати ядерну зброю після провальних референдумів на окупованих територіях.

«Після ухвалення рішення про прийняття до складу РФ вкрадених українських територій зросте ймовірність застосування Путіним тактичної ядерної зброї, якщо українська війська робитимуть спроби звільнити ці території. І це може призвести до зупинки українського наступу на всій лінії фронту, тобто заморожування. Тривалість такого періоду залежатиме від низки факторів. Щодо реального застосування зброї, то все не так однозначно. Бо лінія фронту всюди проходить по території з високою щільністю заселення, біля населених пунктів або по їх околицях. Тому застосування тактичної ядерної зброї Росією буде свідомим застосуванням такої зброї проти мирного населення. Тому це призведе до ізоляції Росії. Це може стати причиною виходу держав з ОДКБ. Однозначно, за анексію окупованих українських територій проти РФ будуть запроваджені нові санкції. І може збільшитися список держав, які по факту дотримуються санкційного режиму», — говорить експерт.

Прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що в разі наступу України на окуповані українські території, де відбуваються так звані «референдуми», щодо них «діятиме конституція Росії».

За його словами, Росія розглядатиме спроби України повернути окуповані землі після так званого «референдуму» як атаку на територію РФ. Таким чином РФ намагається залякати світ і Україну ядерною зброєю. Президент РФ Володимир Путін неодноразово заявляв, що зазіхання на «територію РФ» виправдовує застосування ядерної зброї і, за словами Путіна, «це не блеф».

США, Україна та інші союзники сприймають серйозно заяви російського диктатора, проте не бачать передумов до застосування РФ ядерної зброї.