Путін не відмовився від штурму Києва — експерт

Для Києва все ще залишається небезпека з боку окупаційних військ.

Путін не відмовився від штурму Києва - експерт
Путін не відмовився від штурму Києва - експерт

Залишається колишня небезпека для столиці, тому що для путіна це принципове питання і одна з найголовніших цілей. Утім, говорити, що найближчим часом армія рф зможе почати штурм Києва — не варто.

«На сьогодні сил для нападу на Київ у путіна немає. Для штурму столиці потрібна не тільки мобілізація в рф, а й спецназ, десантники, військова техніка, а у них нині з цим проблема, тому говорити, що найближчим часом буде на Київ наступ — не варто. Утім, цілком вірогідно, що путін до нападу на Київ готується і це може статися на початку наступного року. Українська розвідка має постійно моніторити ситуацію на кордоні, якщо там буде скупчення військ, то це перша ознака, що путін готується до чергового взяття столиці», — говорить політолог Володимир Фесенко.

За словами експерта, чи буде штурм на Київ буде зрозуміло і за результатами «часткової» мобілізації, яку днями ввів президент рф в своїй країні. Чим більше військових зможе зібрати росія, тим більша ймовірність нового нападу на столицю.

«В будь-якому випадку мобілізація буде йти поетапно, неможливо навіть 300 тисяч одразу мобілізувати. І навіть не зрозуміло, чи є у них наявний обсяг техніки, одяг для цих 300 тисяч військових і тд. Готові вони до цього чи ні — наразі важко сказати. Але, сама мобілізація означає, що війна буде затяжною і скоріш за все, путін буде продовжувати мобілізацію, тому українцям і нашій владі варто готуватися до найгіршого і найважчого на полі бою», — зауважує політолог.

США та союзники по НАТО припускають, що це може статися «як тільки путін виконає свої завдання на сході України».

«Ми очікуємо, що для захисту будь-якої території, яку вона захопить на сході, росія потенційно може поширити свою силову проекцію та присутність ще глибша в Україні, за межі Луганської та Донецької областей. Принаймні такі їхні наміри й плани», — заявив радник із національної безпеки США Джейк Салліван.

Після спроби військ РФ взяти під контроль Донецьку та Луганську області слід очікувати повторного наступу на Київ — припустив заступник начальника штабу Командування Сухопутних військ Збройних сил України Олександр Грузевич.

«Зараз таке невеличке затишшя у Київській області, але не для військових. Ми зараз активно розпочали фазу підготовки особового складу, який прибув на поповнення, підготовку підрозділів територіальної оборони до активних дій», — повідомив генерал.

Зараз збільшують зовнішнє коло оборони Києва та Київської області, тривають заходи щодо нарощення фортифікаційного обладнання та підготовки особового складу.