ВМС росії готуються до можливого випробування ядерної торпеди

За останні тижні США спостерігали, як російські військово-морські кораблі готуються до можливого випробування нової ядерної торпеди.

Військові кораблі рф готуються до можливих випробувань нової ядерної торпеди
Військові кораблі рф готуються до можливих випробувань нової ядерної торпеди

Про це повідомив високопоставлений американський чиновник.

Серед суден, які брали участь у підготовці, був підводний човен з крилатими ракетами «Бєлгород», модифікований для спеціальних операцій, здатний запускати безпілотні підводні апарати, зокрема торпеду «Посейдон».

Минулого тижня було помічено, як судна залишають зону випробувань в Арктичному морі та прямують назад у порт, не провівши випробування. У США вважають, що росіяни могли зіткнутися з технічними труднощами.

«Це можна розглядати як частину більшої картини та нещодавньої військової практики росії, яка відправляє в Україну погано навчені та недостатньо оснащені війська», — сказав CNN західний дипломат. «російська військова промисловість переживає важкі часи, і ми також бачимо, що санкції Заходу щодо високотехнологічних військових товарів мають ефект і повинні тривати».

Представники США заявили, що росія може спробувати випробувати торпеду ще раз, але зауважте, що води в районі випробувань незабаром почнуть замерзати, що обмежить вікно для операцій. Випробування торпеди, ймовірно, ще більше розпалило б напруженість у відносинах зі США в той час, коли Вашингтон і його союзники ретельно стежили за будь-якими ознаками того, що росія може готуватися застосувати ядерну зброю у війні в Україні. США також приділяють особливу увагу будь-яким можливим випробуванням торпеди «Посейдон».

Торпеда «Посейдон» — безпілотний підводний апарат з ядерним двигуном, здатний нести як звичайні, так і ядерні боєприпаси. Його ядерна рушійна система дає «Посейдону» практично необмежений радіус дії.

США не вірять, що будь-які випробування включали б підрив ядерного пристрою. Будь-яка потенційна небезпека походить від несправності ядерної двигунової системи, яка може становити ризик через радіоактивність.

Президент володимир путін вперше оголосив про існування системи «Посейдон» під час свого звернення до народу в 2018 році, назвавши її «інноваційною» новою зброєю.


Джерело: CNN

Рекомендовані публікації