В ООН пояснили, як бачать закінчення війни рф проти України

Будь-який мир не підходить — він можливий лише за умови повного відновлення цілісності української держави в міжнародно визнаних кордонах.

Генсек Організації Об'єднаних Націй Антоніу Гутерреш вважає необхідним діалог між Україною та росією, який сприяв би встановленню миру. Але будь-який мир не підходить — він можливий лише за умови повного відновлення цілісності української держави в міжнародно визнаних кордонах.

Про це дипломат заявив на пресконференції у столиці Камбоджі Пномпені, де відбувся саміт ООН та Асоціації держав Південно-Східної Азії (АСЕАН), повідомляє пресслужба організації. За його словами, важливо створювати умови для поступового відновлення переговорів, які наближатимуть майбутнє, де пануватиме світ.

«Але не будь-який, а мир, що базується на цінностях Статуту ООН, і мир, заснований на міжнародному праві», — уточнив генсек.

Гутерреш підтвердив чітку позицію ООН щодо України. Він наголосив, що російське вторгнення — це порушення Статуту Організації та територіальної цілісності української держави.

Також зазначив, що на саміті застеріг світ від поділу глобальної економіки між двома потужними державами — США та Китаєм.

«Такий розкол, із двома різними наборами правил, двома домінуючими валютами, інтернетами і стратегіями щодо штучного інтелекту, що суперечать одна одній, підірве здатність світу реагувати на драматичні виклики, з якими ми зіштовхуємося», — висловив переконання Гутерреш.

На його думку, необхідно розвивати «єдину глобальну економіку та глобальний ринок із доступом для всіх».