Українці мають отримати вільний доступ до світових здобутків українською мовою — експерт

Найголовніше що має зараз робити Україна — повернути роль інтелектуального хабу Східної Європи. Також українці мають отримати вільний доступ до світових здобутків українською мовою.

Олена Скоморощенко
Олена Скоморощенко

Про це під час ефіру на i-ua.tv заявила доктор філософії Олена Скоморощенко.

«Найголовніше що має зараз робити Україна — повернути роль інтелектуального хабу Східної Європи, яким ми були у 16 ст. Ми маємо стати центром, завдяки якому поширюється наш інтелектуальний вплив. Для цього нам потрібна найвищого світового рівня культура у всіх її аспектах на рівнях розвинутої індустрії. Зокрема, мати розвинену кіноіндустрію, щоб конкурувати з французькою, яка на сьогодні є лідируючою. Також маємо розвивати книговидання, щоб всі купували не російські книжки, а наші — видані українською мовою. Для цього у нас має бути могутній інтелектуальний корпус, який генерує сенси, а також нові цивілізаційні горизонти та орієнтири. Наступна індустрія яка нам дуже потрібна — перекладацька. Щоб українською мовою перекладалися твори класиків. Українці мають отримати вільний доступ до світових здобутків українською мовою. Також має бути розвинена наука. Тоді з нами будуть рахуватися», — каже експерт.

За її словами, наші люди будуть в добробуті, якщо ми будемо сильною країною. В першу чергу в гуманітарній сфері. Вже є перші зсуви. Адже війна в Україні багато чого змінила.

«Важко знайти іншого смаженого півня ніж війна. Після війни нас чекає близько 5 років шалена рецесія та майже голод. Зараз нас утримують партнери та не дають нам впасти остаточно, адже треба закінчити війну. Але після закінчення війни там безкоштовно надавати нічого не будуть. Нам треба ставати творцями свого життя. Суспільство має завершити процес витверезіння. Відійти від колоніального утриманства. Україна з геополітичного аутсайдера має перейти на позицію одного з світових лідерів. Після перемоги над рф, ми претендуємо на звання регіонального геополітичного лідера в Східній Європі. Нас запросили в клуби вільних країн. А це нам необхідно, якщо ми хочемо нормально жити «, — резюмує експерт.