Інформація щодо «проблем з підготовкою» українських воїнів у Британії — брехня

Днями у британській газеті Financial Times (FT) опублікували матеріал під назвою «Новобранці української армії приєдналися до британського навчального табору для підготовки до бою» — тут йдеться про вишкіл військовослужбовців з України.

Інформація щодо «проблем з підготовкою» українських воїнів у Британії — брехня

«російські фейкороби, звичайно, перечитали цей матеріал по діагоналі й багато чого дофантазували», — написали в Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

Наприклад, що українські бійці мають «вкрай низький рівень підготовки, низький моральний дух, погані показники і незадовільне спорядження». кремлівські пропагандисти при цьому посилаються також і на підполковника Джона Гарріса, який відповідає за навчання.

Фактчекінгове агентство StopFake спростовує ці наративи — вміст статті та заяви Гарріса росіяни викрутили та спотворили, адже насправді у матеріалі дуже хвалять високу мотивацію українців та їхню готовність навчатися.

Це найбільш мотивовані, рішучі та спраглі до навчання стажери, з якими я працював у всьому світі за 20 років служби в армії. Те, що вони тренуються у воді по коліно протягом 36 годин і все ще можуть сміятися, жартувати та швидко відповідати на запитання, говорить саме за себе, — прокоментував керівник з підготовки Гарріс.

У матеріалі щодо українських воїнів наводиться пряма мова генерала Джастіна Стенхауса, який відповідає за навчальну програму на кількох британських об’єктах: «Візьміть мужність, мотивацію та бойовий дух, яких в українців у надлишку. Додайте трохи тренувань, і ви отримаєте першокласного солдата».

То як насправді? У матеріалі FT дописи «вони часто погано навчені, погано оснащені та страждають через низький моральний дух» і «російська армія має більш серйозні проблеми з координацією із власними новобранцями» — це все саме про мобілізованих росіян, а не про Сили оборони України.