В.о. директора Довженко-Центру Юлія Каждан йде з посади

Юлія Каждан написала заяву про звільнення з посади в.о. директора ДП «Національний центр Олександра Довженка» у зв’язку з розчаруванням у «культурній спільноті».

Юлія Каждан
Юлія Каждан

Про це 17 листопада повідомили працівники «Довженко-Центру» в соцмережах, пише Суспільне.

Як інформує Дежкіно, Каждан пояснює своє рішення буллінгом, приниженням честі та гідності, переходом на особистості, й, зокрема, погрозами, які їй періодично надходять через ситуацію довкола «Довженко-Центру».

Раніше, 8 листопада представники «Довженко-Центру» та ЗМІ зустрілись із призначеною Держкіно в.о. генеральної директорки Юлією Каждан та заступником голови Держкіно Максимом Александровим на сходах до закладу. Усередину співробітники Центру їх не пустили.

Держкіно призначили нового тимчасового в. о гендиректора «Довженко-Центру». Ним став Андрій Алферов — режисер і куратор (зокрема, автор виставки «Польоти уві сні та наяву», яка проходила у «Довженко-Центрі»), кінокритик, член міжнародної федерації кінопреси FIPRESCI. Вже після 24 лютого разом із кінознавицею Аксинією Куріною і російським кінокритиком Антоном Доліним, брав участь у написанні циклу публікацій, присвячених фільмам українських авторів, на Meduza.

Нагадаємо, що 2 листопада Держкіно відсторонило Олену Гончарук від виконання обовʼязків в.о. генеральної директорки «Довженко-Центру», і призначило натомість Юлію Каждан, котра раніше займалася бухгалтерським обліком і заснувала кінологічний центр. Більше про Юлію Каждан дізнались журналісти «Слідство. Інфо».

Пресслужба Держкіно 15 листопада повідомила, що дія наказу від 05.08.2022 № 100 щодо реорганізації ДП «Національний центр Олександра Довженка» призупиняється до завершення експертної оцінки колекцій Центру, проведення повного аудиту його діяльності та обрання нового керівника.

Таке рішення прийняли після ініційованої міністром культури Олександром Ткаченко наради за участі представників Держкіно, «Довженко-Центру», представниками Офісу Президента та депутатами.