Проведено обшуки на 2 гірничо-збагачувальних комбінатах одного з олігархів

За процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора розслідуються факти умисного ухилення службовими особами двох підприємств від сплати податків на суму майже 10 млрд грн (ч.3 ст. 212 КК України).

Проведено обшуки на 2 гірничо-збагачувальних комбінатах одного з олігархів
Проведено обшуки на 2 гірничо-збагачувальних комбінатах одного з олігархів

За даними слідства, гірничо-збагачувальні комбінати здійснюють первинну переробку корисних копалин. Єдиним кінцевим бенефіціарним власником підприємств є один із найбагатших олігархів України.

Службові особи одного з цих підприємств у 2018−2021 роках занизили податкові зобов’язання з рентної плати за користування надрами на суму майже 7,6 млрд грн, а іншого — на понад 2,7 млрд грн. Це призвело до фактичного ненадходження до державного бюджету понад 10 млрд грн.

В ході розслідування у кримінальному провадженні правоохоронцями проведено обшуки в адміністративних та офісних будівлях цих підприємств. Із залученням спеціалістів з мінералогії та хімії проведено огляди родовищ та виробничих потужностей з переробки корисних копалин гірничо-збагачувальних комбінатів. Здійснено відібрання зразків руди та кінцевого продукту виробництва — залізного концентрату, для проведення комплексних експертиз.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюють детективи Головного підрозділу детективів Бюро економічної безпеки України за оперативного супроводу співробітників СБУ. Факти ухилення від сплати податків встановлено у співпраці зі співробітниками Державної податкової служби України.