Катування українського журналіста в Криму: повідомлено про підозру оперативнику ФСБ

Прокуратура автономії повідомила про підозру окупаційному правоохоронцю, який причетний до катування та незаконного ув’язнення українського журналіста, позаштатного співробітника Радіо Свобода проєкту Крим.Реалії.

Катування українського журналіста в Криму: повідомлено про підозру оперативнику ФСБ

За даними слідства, громадянин рф, займаючи посаду «старшого оперуповноваженого УФСБ росії по Республіці Крим та м. Севастополю», реалізував політику країни-агресора щодо переслідування проукраїнськи налаштованого населення півострова.

У березні 2021 року біля села Перевальне підозрюваний незаконно затримав українського журналіста, який декілька останніх місяців перебував у Криму з робочою поїздкою. Коли оперативник провів огляд автівки журналіста, то нібито виявив у ній вибуховий пристрій. Без жодного процесуального оформлення, підозрюваний затримав журналіста та разом з іншими псевдоправоохоронцями перемістив його до підвалу у м. Бахчисарай.

Застосовуючи фізичну силу, електричний струм та моральний тиск, «правоохоронці» змусили затриманого зізнатися у злочині, якого він не вчиняв, а саме у незаконному виготовленні, переробленні чи ремонті вибухових пристроїв. Також його змусили підписати заздалегідь підготовлені підозрюваним процесуальні документи та вказати місце розташування схованки з вибухівкою. За версією окупантів, саме там журналіст ніби дістав компоненти для вибухового пристрою, що виявили у його автомобілі.

Підозрюваному інкриміновано порушення законів та звичаїв війни (ст. 438 КК України).