У Франції підозрюють в корупції топменеджерку центробанку, яку пропонували в єврокомісари

Французька прокуратура почала розслідування корупції проти топменеджера центрального банку Сільві Гулар, яка одночасно пішла у відставку з Банку Франції.

Розслідування охоплює підозри в отриманні хабарів, зловживанні впливом, незаконному конфлікті інтересів і зловживанні довірою.

Група по боротьбі з хабарництвом Anticor ініціювала перевірку, подавши кримінальну заяву в червні, а розслідування було розпочато у вересні.

У своїй заяві Банк Франції повідомив, що Гулар — колишня депутатка Європарламенту і короткий час міністр оборони в 2017 році — покине свій пост одного із заступників керуючого установи 5 грудня.

Вона побажала «повернутися в міністерство закордонних справ», де вона почала свою кар'єру на державній службі, повідомили в банку.

Попереднє розслідування, проведене в 2019 році, було закрито в наступному році після того, як не було виявлено складу злочину, свідчать матеріали справи.

У своїй скарзі Anticor поставив під сумнів роботу, яку Гулар виконувала для каліфорнійського аналітичного центру Berggruen Institute, що базується в Каліфорнії.

Вона визнала, що отримувала 10 000 євро на місяць, працюючи в якості «спеціального радника» Ради за майбутнє Європи, відгалуження Берггрюена, в період з 2013 по 2016 рік.

Гулар, яка на той час також була депутатом Європарламенту, заявила, що її робота не мала «жодного відношення до бізнес-діяльності» засновника групи, німецько-американського мільярдера Ніколаса Берггрюена.

Вона сказала, що її роль включала «роздуми, модерування груп, організацію зустрічей».

Інститут Берггрюена в 2019 році заперечував, що Гулар отримала фальшиву роботу, підкреслюючи, що вона організовувала зустрічі в Брюсселі, Парижі та Мадриді.

Гулар також була звинувачена в розслідуванні ймовірних фальшивих робочих місць серед помічників депутатів Європарламенту від Демократичного руху, невеликої центристської партії, яка підтримує Макрона.

Нагадаємо, що Офіс генпрокурора відкрив кримінальну справу проти «слуги народу» Аллахвердієвої. Справу проти нардепки було відкрито після того, як Центр протидії корупції отримав відмову про відкриття справи, а потім все ж таки через суд зобов’язав генпрокурора зареєструвати провадження.