Естонія припиняє мовлення російського телеканалу «Дождь»

Із 8 грудня Естонія слідом за Латвією та Литвою припиняє мовлення на своїй території російського незалежного телеканалу «Дождь».

Естонія припиняє мовлення російського телеканалу «Дождь»
Естонія припиняє мовлення російського телеканалу «Дождь»

Цю інформацію Суспільному підтвердили естонські телеоператори Telia та Elisa.

«Так, із 8 грудня 2022 року в Естонії заборонено мовлення телеканалу „Дождь“ у зв'язку з національною судовою забороною», — повідомили у компанії Telia.

В Elisa уточнили, що таке рішення ухвалив естонський регулятор.

«Дождь» припиняє транслювання із 8 грудня згідно з розпорядженням, надісланим TTJA. Із 08.12 немає права на мовлення зазначеного каналу в Європейському Союзі", — зазначили в компанії.

Про припинення ліцензії також повідомило естонське видання Postimees.

«Мовлення телеканалу „Дождь“ буде припинено і в Естонії. Причина в тому, що ліцензія, що анульована владою Латвії, давала каналу право поширювати свій контент у країнах Євросоюзу, США та інших країнах. Після анулювання ліцензії, тобто з 8 грудня, „Дождь“ перестане транслюватись», — йдеться у повідомленні.

Видання зазначає, що в Естонії «Дождь» транслювали телеоператори Telia, Elisa та Home 3, проте у двох із них канал входив у розширений пакет каналів.

«Відповідно до повідомлення Департаменту захисту прав споживачів та технічного нагляду операторів зв'язку, трансляція телеканалу „Дождь“ призупиняється. Відповідно до Закону про медіапослуги, мовники можуть пропонувати телевізійні програми в рамках своїх послуг, якщо вони мають ліцензію країни перебування або іншу правову підставу. Серед телевізійних пакетів компанії Elisa „Дождь“ є каналом на вибір, тому призупинення роботи цього телеканалу торкнеться невеликої частини клієнтської бази», — прокоментував ситуацію Тааві Тедер, менеджер зі зв'язків зі ЗМІ Elisa.

Раніше литовська комісія з радіо та телебачення слідом за Латвією ухвалила рішення про скасування ліцензії на мовлення телеканалу «Дождь».

Латвія позбавила «Дождь» ліцензії через низку порушень: відсутність звукової доріжки державною мовою для трансляцій, зображення Криму на карті як частини території Росії, допущене телеведучим найменування російська армія «наша армія», можливе вираження підтримки російської армії. Також при ухваленні рішення враховувалась інформація, отримана від Служби державної безпеки, зміст якої не розголошується.