У Вільнюсі знесуть недобудований російський культурний центр «Дім москви»

Окружний суд Вільнюса дозволив знести «Дім москви» — недобудовану будівлю російського культурного центру.

Дім москви
Дім москви

Про це повідомляє LRT.

Тепер будівельна інспекція має право знести будівлю. А державна установа, яка управляє спорудою, повинна за кожен день невиконання рішення сплатити по 300 євро.

Ідея звести «Дім москви» у Вільнюсі з'явилася 2004 року. Її запропонував тодішній мер столиці рф. Планувалося, що будівля стане центром культурної та ділової співпраці між містами. У москві натомість мав з'явитися «Дім Вільнюса».

2008 року муніципалітет Вільнюса видав дозвіл на будівництво й воно почалося. Але вже 2016-го районний суд міста визнав, що виданий дозвіл — незаконний, бо порушує вимоги, затверджені муніципалітетом, щодо висоти та щільності забудови на цій території.

Забудовника зобов'язали отримати новий дозвіл та відповідно до нього реконструювати будівлю. Якщо ж забудовник не відреставрує будівлю, то державна установа зобов'язана знести споруду. У лютому 2020-го час на отримання дозволу та реконструкцію подовжили до жовтня 2022 року.

Після цього будівельна інспекція звернулася до суду, який і ухвалив рішення про знесення та штраф. Знесення «Дому москви» планується до кінця 2023 року.

Ще 2017-го в Департаменті держбезпеки Литви заявили, що перспективи проєкту «Дім москви» у Вільнюсі «мають відносно високе символічне та практичне значення для росії як потенційного інструменту її впливу, внутрішньої політики та публічної дипломатії».

Нагадаємо, у Литві з 8 грудня припинили трансляцію російського телеканалу «Дождь» — слідом за відповідним рішенням про анулювання владою Латвії ліцензії для цього мовника.


Джерело: LRT