Закон про ЗМІ, ухвалений Радою, розкритикували групи із захисту свободи преси

Закон про ЗМІ, який Верховна Рада ухвалила цього тижня, розкритикували групи із захисту свободи преси як загрозливий для свободи слова та преси.

Закон про ЗМІ, ухвалений Радою, розкритикували групи із захисту свободи преси
Закон про ЗМІ, ухвалений Радою, розкритикували групи із захисту свободи преси

Про це пише New York Times.

«Якщо захід стане законом, державний регулятор мовлення України, Національна рада телебачення та радіомовлення, розширить свої повноваження на онлайн- та друковані ЗМІ.

Регулятор отримає право штрафувати ЗМІ, відкликати у них ліцензії, тимчасово блокувати певні інтернет-ЗМІ без рішення суду та вимагати від соціальних мереж та пошукових гігантів, таких як Google, видаляти контент, який порушує закон, повідомили українські ЗМІ", — йдеться у матеріалі.

Комітет захисту журналістів попередив у заяві перед останнім парламентським голосуванням, що законопроект допоможе підірвати свободи, які «відрізняють соціальну систему України від режиму диктаторської росії». У Комітеті сподіваються, що Зеленський поверне законопроект до парламенту на розгляд.

Новий закон про ЗМІ розкритикували й українські журналісти, йдеться у матеріалі. Вони звинуватили уряд у створенні приводу для посилення контролю за пресою. У парламенті звинувачення відкидають, заявляючи, що «масштабні зміни до українського законодавства про ЗМІ давно назріли». «Звичайно, цей законопроект навіть ширший, ніж директива ЄС, тому що нам потрібно було змінити та модернізувати наше законодавство про ЗМІ, яке не змінювалося 16 років», — заявила заступник голови парламентського комітету з інформаційної політики Євгенія Кравчук.


Джерело: NYT