Україна отримає найбільший пакет військової допомоги від кількох країн: подробиці

Ряд європейських країн, а також Канада готові передати Збройним силам України новий пакет допомоги, який стане найбільшим із усіх, що дотепер отримані українською армією.

ЗМІ зібрали інформацію, що відомо наразі про військову техніку та боєприпаси, які Україна отримає від країн-партнерів.

Група з дев'яти країн, включаючи Велику Британію та Польщу, пообіцяла продовжити надання безпрецедентної серії допомоги, включаючи основні бойові танки, для підтримки України у війні з рф.

«Ми зобов’язані колективно шукати постачання безпрецедентного пакету допомоги, включаючи основні бойові танки, важкі артилерії, обладнання для протиповітряної оборони, боєприпаси та бойові транспортні засоби для оборони України», — заявили представники країн-союзників у спільній заяві .

Той факт, що Польща, Фінляндія, Португалія, Іспанія та ряд інших країн готові забезпечити Україну необхідну зброю (включаючи танки), заявив президент України Володимир Зеленський під час спільної прес -конференції з президентом Європейської ради Чарльз Мішель.

Польща

За інформацією медіа Visegrad 24, Польща готова оголосити про розширений пакет допомоги для України вже у четвер, 19 січня. Він може стати найоб'ємнішим із усіх пакетів допомоги, які країна вже передала українцям. До нього увійдуть зенітно-артилерійські комплекси С-60 та 70 тисяч боєприпасів.

Крім того, за словами прем'єр-міністра Польщі Матеуша Моравецького, країна готова поставити Збройним силам України танки Leopard, не чекаючи на згоду Німеччини.

«У лютому — я читаю різні експертні думки — Путін знову готується до чергового наступу. На той час українці мають переозброїтися». — сказав Моравецький.

Естонія

Естонія передасть Україні 10 гаубиць FH-70 та Д-30, сотні протитанкових гранатометів М2 із боєприпасами, тисячі снарядів 155-мм артилерійських боєприпасів.

Новий пакет допомоги ЗСУ коштуватиме країні € 113 млн, повідомила прем'єр-міністр країни Кая Каллас на своїй офіційній сторінці в Твіттері.

Це понад 1% валового внутрішнього продукту країни.

«Щоб Україна перемогла і щоб добро перемогло зло, ми маємо нести витрати та ризикувати. Подолання зла вимагає від кожного з нас довгострокових зусиль», — додала Каллас.

Великобританія

Британія надасть Україні 600 ракет Brimstone.

«Я можу сказати, що ми також збираємося відправити ще 600 ракет Brimstone до театру військових дій, що буде неймовірно важливим для допомоги Україні в домінуванні на полі бою», — заявив глава Міноборони Британії Бен Уоллес.

Швеція

Швеція надасть Україні найсучаснішу артилерію та бронетехніку.

Словаччина

Ця країна продовжить інтенсивні переговори з союзниками щодо можливостей розблокування додаткового обладнання для передачі Україні.

Нині зусилля зосереджені на можливостях, пов’язаних з основними бойовими танками, бойовими машинами піхоти, системами ППО, а також збільшення виробництва гаубиць, обладнання для розмінування та боєприпасів.

Словаччина продовжить та розширить навчання українських солдатів.