Трифункціональна економічна модель: як забезпечити достойний рівень життя

Економіка будь-якої країни, будь-які економічні процеси описуються роботою взаємодії трьох економічних функцій: виробництва, продажу та розподілу.

Андрій Новак у програмі "Суспільні діалоги"
Андрій Новак у програмі "Суспільні діалоги"

Про це розказав економіст Андрій Новак у програмі «Суспільні діалоги» на телеканалі I-UA.tv.

«Функцій за природою є три. Перша функція, з чого починається економічний процес, — це функція виробництва. Для початку треба виробити якийсь товар чи послугу. Друга — функція продажу. Треба продати товар чи послугу з прибутком. Третя — функція розподілу. Коли ви виробили та продали, ви заробили гроші. І далі їх треба максимально ефективно розподілити. Так працює економіка», — пояснив експерт.

Проблема України в тому, вважає він, що кожен з цих трьох пунктів працює дуже неефективно.

«Тому треба комплексно в кожній із функцій зробити ключовий алгоритм дій для того, щоб вони запрацювали ефективно, а також щоб була більш динамічною взаємодія між ними. Таким чином треба комплексно фактично змінити економічну систему, зробити нову економічну системну трифункціональну державу. Тому що латати, ремонтувати, робити косметичний ремонт чинної економічної системи немає ніякого сенсу. Бо вона є по своїй природі неправильною, неефективною», — підкреслив гість програми.

Більше Новак зупинився на першій функції — функції виробництва. За його словами, Україні треба виробляти максимально готову споживчу продукцію.

«На сьогодні ми виробляємо сировину, напівфабрикат, і його експортуємо. Тобто це сировинний статус економіки. При ньому ми ніколи не будемо мати достойний рівень життя українців. Тому із сировинної економіки треба переростати до навіть не індустріальної, а до високо індустріальної. Тільки тоді ми зможемо наше велике населення України забезпечити достойним життя, наприклад, на рівні європейських країн», — додав економіст.

Окрім цього, експерт розказав про останні кадрові зміни у владі, а також про підбір посадовців за принципом вірності.