Ми жертвуємо своїм комфортом, — експерт розказав, як війна змінила людину

Ми жертвуємо своїм комфортом заради того, аби дійсно допомогти фронту, грошей даємо волонтерам чи самі беремо участь у волонтерському русі. І відповідно ця участь дає відчуття, що ти дійсно щось робиш для перемоги, для досягнення перемоги.

Валерій Пильгун у програмі "Суспільні діалоги"
Валерій Пильгун у програмі "Суспільні діалоги"

Про це зазначив голова профспілки працівників соціальних установ і ГО Валерій Пильгун у програмі «Суспільні діалоги» на телеканалі I-UA.tv.

На його думку, під час війни змінилися українські громадяни, але управлінська еліта — ні.

«Такого відчуття немає, бо коли громадянин бере участь у волонтерському русі, то в нього є відчуття, що він доєднується до наближення перемоги. Але коли, наприклад, ловлять корупціонерів, то до цього не причетний громадянин, і тому відбувається нерозуміння, чи правильно ми рухаємося, чи ні», — пояснив він.

Голова профспілки вважає, що треба впроваджувати електронний кабінет громадянина.

«Коли громадянам буде надано інклюзивну участь в управлінні системою управління державою, тоді у нас виникне чітке відчуття, що ми беремо участь в управлінні державою. У нас є дуже позитивний потужний вектор досягнення української суб'єктності та побудови нової української держави. Ми маємо надати українцям електронний кабінет громадянина України. Саме там мають бути цифрові інструменти, які забезпечують цю інклюзивну участь усіх громадян в управлінні державою. У нас достатньо освічених, грамотних людей для того, аби виконувати роль управлінської еліти в українській державі. І немає нічого страшного в тому, що рішення буде прийматися колегіально», — підкреслив гість програми.

Це виклик сучасності, і фактично за це і йде зараз війна в Україні, наголосив він.

«Коли модель управління стара, ти розумієш, що прийшов новий світ і треба змінюватися, а ця модель не хоче змінюватись, вона хоче повернутися в те 23 лютого. Наша війна почалася на Майдані, ми ведемо боротьбу за два питання: „банду“ геть і зміна системи. І якщо ми „банду“ вигнали, тепер ми боремося з іншою „бандою“, бо ця виявилася такого планетарного цивілізаційного масштабу, то зміна системи управління — це взагалі питання, до якого ми тільки дотикаємося. Без цифрової диктатури громадян зміна системи неможлива. Не має бути цифрова диктатура над громадянами, а має бути цифрова диктатура громадян. Це складний процес, це складне питання, якому треба вчитися десятиліттями, треба виховувати декілька нових поколінь українських, які принесуть нову цивілізаційну культуру. Ми боремося за нову цивілізацію. І саме українці пропонують ці перші, нехай і трохи дикуваті, соціальні експерименти», — сказав експерт.

Окрім цього, Валерій Пильгун заявив, що нація, яка під час війни міняє топменеджмент своєї країни, — це заявка на перемогу, це прояв амбіцій переможця.