Історія — це фактор, який формує національну свідомість людини, — Іван Заєць

Історія — це не просто освітня дисципліна, не просто галузь науки, це набагато ширший і глибший фактор по впливу на свідомість людини та нації.

Іван Заєць у програмі "Суспільні діалоги"
Іван Заєць у програмі "Суспільні діалоги"

Так пояснив значення історії політичний і громадський діяч, депутат і колишній міністр екології Іван Заєць у програмі «Суспільні діалоги» на телеканалі I-UA.tv.

«Після мови це найпотужніший фактор самоідентифікації людини, об'єднання в такі спільноти як народ. Це фактор, який формує національну свідомість людини. Без знання історії, своїх героїв, тих подій, які були в історії, ми будемо мати великі прогалини в нашій свідомості. Дехто навіть вважає історію своєрідним капіталом, спільною власністю соціуму, досвідом багатьох поколінь. Тому до історії завжди дуже велика увага з боку громадян, з боку влади, з боку цілого суспільства», — розповів експерт.

Зараз критична маса правдивості історії ще створюється, але є декілька проблем, зазначив він.

«Перша полягає в тому, що нам треба дерусифікувати нашу історію, оскільки ми були колонією в російській імперії. Цей переможець нав'язував нам бачення тих чи інших процесів, події, виховував у нас відчуття меншовартості, своєї зверхності. Тут треба глибше йти. Воно проникає у свідомість людини та формує колективну свідомість», — додав гість програми.

Друга проблема — українське історичне поле «рябіє білими плямами».

«У нас розпорошуються різні документи. До сьогоднішнього дня в нашому суспільний не введено в обіг запис засідання Верховної Ради 24 серпня 1991 року. А стенограма писана, яка тисячу разів редагована, не дає того розуміння, що насправді відбувалося тоді», — підсумував Заєць.