Якби ми гідність зробити своєю ціллю, Україна посіла б політико-економічне центральне місце в Європі, — експерт

Якби ми гідність зробили своїм прапором, ціллю та щоденним завданням, я думаю, Україна посіла б не тільки географічно, а й політико-економічне центральне місце в Європі.

Сергій Кондрюк у програмі "Точка зору"
Сергій Кондрюк у програмі "Точка зору"

Про це заявив фахівець з ринку праці та трудових відносин Сергій Кондрюк у програмі «Точка зору» з Олексієм Якименком на телеканалі I-UA.tv.

«На жаль, багато років тема гідності взагалі не фігурувала у владних кабінетах і не звучала з вуст наших політиків, окрім річниці. Хочу нагадати, що від президента та його свити в нас у сфері праці проповідувалася Кучмівська тема дешевої робочої сили як перевага України. Хіба це відповідає гідності? Масові заборгованості по заробітній платі, які тривали місяцями, особливо серед шахтарів. Хіба це є ознакою гідності? Це все, на жаль, нас супроводжувало ці роки. Зарплати та пенсії, які ми мали до війни та зробили Україну найбіднішою країною в Європі. Це точно не є ознакою гідності. І на жаль, влада вчасно за це не взялася», — розповів він.

Експерт повідомив, що на сьогодні колосальні кошти, у тому числі й західних партнерів, йдуть на оборону нашої країни.

«І це (оборона країни, — ред.) на сьогодні є першочерговим. Однак треба пам'ятати, що наші воїни, яким треба захищати нашу країну, захищають і своїх рідних, своїх батьків і дітей. І тому питання, як живуть у тилу їхні діти та їхні батьки, є доволі принциповим для обороноздатності. Бо коли ти знаєш, що хтось з твоїх рідних голодує в тилу, то відношення до ситуації суттєво змінюється», — пояснив гість програми.

На його погляд, є вкрай невдалим і невчасним рішення про зменшення оплати праці самих військових, бо їх праця є подвигом.

«І чому саме на 12-му місці війни захотілося тим, хто сидить у чиновницьких кабінетах у теплі, при світлі, вносити такі корективи, для мене не зрозуміло. Розмова про те, що не вистачає грошей при сумах тих хабарів, які беруть у кабінетах Міністерства оборони чи поза його межами, або в інших міністерствах при призначенні на посаду, говорить про те, що в нашій країні доволі високі резерви для забезпечення оплати праці наших військових», — підсумував Кондрюк.

Окрім цього, у програмі обговорили підвищення пенсій у 2023 році.