Пенсійний фонд сьогодні є більш стабільним, ніж у попередні роки, — експерт

За минулий рік Пенсійний фонд отримав найбільші надходження порівняно з попередніми роками, незважаючи на війну. Це пов’язано з тим, що із зарплат наших воїнів відраховувалися відповідні кошти до Пенсійного фонду. Тому Пенсійний фонд на сьогодні є значно більш стабільним, ніж він був у попередні роки.

Пенсійний фонд сьогодні є більш стабільним, ніж у попередні роки, — експерт
Пенсійний фонд сьогодні є більш стабільним, ніж у попередні роки, — експерт

Про це заявив фахівець з ринку праці та трудових відносин Сергій Кондрюк у програмі «Точка зору» з Олексієм Якименком на телеканалі I-UA.tv.

«За нормальних умов солідарна система мала б працювати за принципом 2−3 платники внесків до Пенсійного фонду на одного отримувача цих страхових виплат. На жаль, у нас ситуація кардинально змінилася. Треба зробити кількість легально працюючих у нашій країні в декілька разів більше. А в нас занадто багато тіньового сектору. Також ми маємо дійсно страшну ситуацію, коли вимушені біженці з нашої країни, працездатні люди, переважно жінки, зараз перебувають за кордоном», — пояснив експерт.

Він вважає, що 95%, а то 100%, доходів українського бюджету мали б іти на оборону.

«Але завдячуючи тому, що наші західні партнери нам суттєво допомагають в озброєнні та багатьох інших військових питаннях, наш бюджет дещо менше витрачає коштів на оборону. І тому має можливість витрачати на дещо інше. Пенсійний фонд у левовій частині своїх видатків справляється за рахунок отриманих ним страхових внесків у вигляді єдиного соціального внеску», — додав фахівець.

Окрім цього, у програмі обговорили підвищення пенсій у 2023 році.