Це перегин концентрації влади в руках людини, яка не є військовою, — Голомша про законопроєкт 4210

Законопроєкт 4210 є антиконституційним, порушує основні права людини, передбачені Конституцією та законами України, і не містить під собою будь-якого ґрунту, окрім особистісного інтересу представників, які подають цей закон.

Це перегин концентрації влади в руках людини, яка не є військовою, — Голомша про законопроєкт 4210
Це перегин концентрації влади в руках людини, яка не є військовою, — Голомша про законопроєкт 4210

Про це заявив колишній заступник Генерального прокурора України Микола Голомша в коментарі телеканалу I-UA.tv.

«Я вважаю, що там є багато змін і доповнень, які порушують, на мій погляд, статутні повноваження міністра оборони, Головнокомандувача Збройних сил, начальника Генштабу. Така концентрація влади в руках міністра оборони, який не є військовим, також оцінюється досить критично. Під час війни має бути збережено обов'язково довіра суспільства. Але в першу чергу, це взаємопідтримка, взаємоповага, довіра всередині оборонного відомства. Такий законопроєкт породжує нездорові думки та нездорову ситуацію», — зазначив він.

Експерт вважає, що Україна як цивілізована держава повинна опиратися на демократичні принципи, на права і свободи громадянина, у першу чергу людини в погонах.

«Це не має бути загнання військового в бункер без вікон, де він нічого не повинен чути, бачити та говорити, а виконувати якісь команди, як робот. Я вважаю, ці ініціативи є недоречними», — додав ексзаступник Генпрокурора.

За його словами, забезпечення життєдіяльності, окрім інших основоположних питань, які стосуються вищого політичного керівництва держави та інших повноважень, покладалося на Міноборони.

«Для того, щоби усунути Главкома та військових від господарських питань, створилися такі розмежування повноважень. І повернення повноважень, які дають можливість формувати кадровий потенціал в одних руках й інші повноваження є недоречними. Це перегин концентрації влади в руках людини, яка не є військовою», — підсумував Голомша.