Голод в Африці та Азії: експерт розповів, як запобігти

Ініціатива розповідати всьому світові, що буде голод через війну в Україні, належала не Україні, а саме Організації об’єднаних націй.

Віктор Шишкін і Володимир Тетерук у програмі "Чистка влади"
Віктор Шишкін і Володимир Тетерук у програмі "Чистка влади"

Про це заявив суддя Конституційного Суду України у відставці Віктор Шишкін у програмі «Чистка влади» з Володимиром Тетеруком на телеканалі I-UA.tv.

«Буде голод, тому що війна в Україні, агресивна війна з боку Москви проти України. Це москалі заблокували. ООН говорить, що треба рятувати бідних дітей в Азії, в Африці. Я стовідсотково погоджуюся, що треба рятувати. Але що ви зробили для цього? І що зробив наш уряд?», — зазначив він.

За місяць після повномасштабного вторгнення Продовольча та сільськогосподарська організація ООН підрахувала, що світові ціни на їжу побили рекорд: лише за місяць зросли на 33,6%. Таку динаміку цін організація пов’язала з потрясіннями на ринках рослинних олій та зернових через війну в Україні, зокрема через блокування росією українських портів.

«Моя відповідь на волання ООН: Ви хочете рятувати дітей Азії й Африки від голодної смерті через українське зерно, яке є стратегічним? Немає питань. Тоді приймайте резолюцію з охорони караванів, які йдуть з українських портів для торгівлі цим зерном в Африку, в Азію тощо. Але що для цього треба? Москалі будуть атакувати? Дайте мандат країнам НАТО та прикрийте воєнною міцністю наші каравани. (…) Делегуйте повноваження охорони наших караванів через НАТОвські країни, які розташовані в Чорноморському басейні (Туреччина, Болгарія, Румунія), — пояснив Шишкін.

Окрім цього, у програмі поговорили про ввезення зерна в Польщу та Угорщину, а також про діяльність уряду України.