Потрібний людський колективний розум, — кіберексперт про заміну КРАІЛ програмою

Заява про ліквідацію КРАІЛ — це популістичний крок, як часто Михайло Федоров і його Міністерство це роблять, епатуючи заявляють, щоб люди аплодували.

Мінцифри пропонує ліквідувати КРАІЛ
Мінцифри пропонує ліквідувати КРАІЛ

Про це заявив експерт з кібербезпеки Костянтин Корсун у коментарі телеканалу I-UA.tv.

«Я сподіваюся, що ліквідації не буде. Це абсолютно нездійсненні речі зараз, зокрема щодо заміни цілого регулятора, державного органу на програму. Наразі, наскільки мені відомо, у світі немає подібних прикладів, щоб існував якийсь регуляторний державний орган, а замість нього з'явилася програма. Так, окремі функції автоматизуються, у тому числі й в Україні, наприклад, у Дії. Це якісь примітивні функції, такі як видача довідки. Це гарна ідея їх автоматизувати. Але в тих моментах, де потрібний все ж таки людський розум і людський колективний розум, який діє за певними правилами, — це проблема. Це така ж проблема, як з онлайн виборами. Принцип той самий. Не можна бути переконаним, що штучний інтелект або програма будуть робити те, що потрібно», — зазначив він.

За його словами, є кілька головних проблем у цьому рішенні. Перша — функціональність.

«Жоден додаток, жодна програма, жодний сайт не працює як слід з першого разу, і з другого теж. Тому продукт постійно допилюється на користувачах. Чи може таке дозволити собі уряд? Мабуть, ні. І я думаю, що український уряд також утримається від таких необдуманих рішень», — наголосив кіберексперт.

Другий момент — безпека. На його думку, у світі немає жодного безпечного IT-продукту.

«Технології постійно розвиваються, і навіть у наявних технологіях знаходять нові вразливості. З'являються нові мови програмування, нові криптографічні алгоритми, нові протоколи передачі даних. У цьому році вибухнув штучний інтелект. Усе це шаленими темпами розвивається, та буквально щогодини виникають нові вразливості. За цим усім слідкувати дуже складно. Кіберзлочинці завжди на крок попереду. А захисники завжди змушені доганяти. А це означає, що будь-які технології будуть вразливими за замовчуванням. Чи можна приймати такі ризики для питань загальнонаціонального регулювання якихось діяльностей? Я думаю, що ні. Мабуть, цей ризик занадто великий», — пояснив Корсун.

Третій аспект полягає в тому, що програми пишуть люди.

«Це люди з усіма їхніми емоціями, нахилами, недоліками, жадібністю, корупцією, прихованими мотивами. Ідеальних людей немає. А хто напише код? Чи не буде там прихованих функцій? Як буде проходити інформація?.. Безліч питань, на які розробники не можуть дати вичерпну відповідь з вимогами безпеки та прозорості», — підкреслив він.

Експерт вважає, що такий алгоритм не буде достатньо надресирований для настільки глибоких перевірок, аби виявити, зокрема, російські компанії.

«Якщо це буде програма, як вона перевірятиме? А, можливо, насправді виявиться, що за цим знову стоять росіяни якимось чином. І гроші від їхньої діяльності будуть іти на вбивства українців», — додав Корсун.

Нагадаємо, Мінцифри пропонує Верховній Раді ліквідувати Комісію з регулювання азартних ігор та лотерей (КРАІЛ) й автоматизувати видачу гральної ліцензії.