Прорив під Бєлгородом застав рф зненацька, — ISW

Ситуація у Бєлгородській області спровокувала у російському інформаційному просторі паніку, фракційність та неузгодженість. Це все свідчить про те, що пропагандистська машина відчула значні інформаційні потрясіння.

Вибух у Бєлгородській області, 22 травня
Вибух у Бєлгородській області, 22 травня

Про це повідомляється у звіті Інституту вивчення війни (ISW). Кожен з так званих «воєнкорів» та блогерів робили власні припущення щодо нальоту на Бєлгородську область.

Деякі провоєнні блогери зациклилися на тому, що «РДК» і «ЛСР» складаються здебільшого з росіян, назвали їх зрадниками росії, безпідставно звинувативши у роботі на ГУР.

Водночас кілька воєнкорів припустили, що атака була цілеспрямованою інформаційною операцією, яка мала на меті відвернути увагу від нібито захоплення Бахмута та посіяти паніку в російському інформаційному просторі.

Терорист та бойовик Ігор Стрєлков-Гіркін заявляв, що передбачав такі рейди і вважає їх частиною ширшої української контрнаступальної стратегії.

Тим часом ватажок «Вагнера» Євген Пригожин, коментуючи інцидент, звинуватив російський уряд та міоборони сприянні атацівч через неспроможність зміцнити російські кордони.

В ISW наголошують, що перша лінія російських оборонних укріплень пролягає за 2 км від Гори-Подолу. Є припущення, що силам «РДК» вдалося пробити її. Це свідчить про слабкість цих укріплень та неукомплектованість професійним особовим складом.

Аналітики ISW підсумовують, що більшість російських провоєнних блогерів відповіли відносно різними занепокоєннями, тривогами та гнівом, а інформаційний простір не згуртувався навколо однієї цілісної реакції на подію, це свідчить про те, що вона застала рф зненацька.

Нагадаємо, 22 травня у соцмережах і медіа з'явилися повідомлення про бойові зіткнення ​на українсько-російському кордоні між Бєлгородською областю росії та Харківщиною.

Повідомлялося про кількох постраждалих. Увечері в Бєлгородській області запровадили режим «контртерористичної операції».