Як катастрофа на Каховській ГЕС вплине на врожай та ціни в Україні?

Катастрофа на Каховській ГЕС негативно вплине на врожай зернових. По середніх оцінках на 5−6 млн тон зберуть менше.

Катастрофа на Каховській ГЕС негативно вплине на врожай
Катастрофа на Каховській ГЕС негативно вплине на врожай

Про це в коментарі заявив економіст Олег Пендзін.

«Ми пережили 2022 рік. Однак тоді ситуація була набагато гірше, ніж зараз. Крім того, цього року на овочі з Херсонщині ніхто не розраховував. Однак відчутного зниження цін на борщовий набір чи на овочі влітку не відбудеться», — каже економіст.

При цьому він зазначив, що врожай зернових через трагедію на Херсонщині буде меншим.

" По середніх оцінках на 5−6 млн тонн зберуть менше. Адже полив був на Каховському водосховищі. Тобто буде зібрано не 45 млн тон зерна, а 37−38 тонн. Україні для того, щоб себе прогодувати потрібно 15 тон. Тому буде трохи менший експортний потенціал. Однак ми і так зараз живимо за рахунок матеріально-технічної допомоги від партнерів. Тому пересічні українці не сильно в економічному плані відчують наслідки катастрофи на Каховській ГЕС. Крім тих, хто знаходився біля Каховського водосховища та кого зачепила ця велика вода. Зокрема, землеробів. Тепер Херсонщина 100% буде набагато довше відновлюватися", — каже експерт.

Також О. Пендзін зазначив, що влітку в Україні почне знижуватися інфляція.

«Зараз інфляція складає 15.5%. На кінець року вона становитиме близько 15 — 16%. До вересня ціни будуть падати, як наслідок буде падати інфляція. В жовтні почнеться збір врожаю та ріст цін, пов'язаний зі збільшенням ділової активності, збільшенням попиту на валюту, і ми побачимо зростання цін перед опалювальним сезоном. Ціни зростатимуть для енергопромисловості, таким чином будуть зростати ціни і в магазинах», — резюмує експерт.