Архітектор Ігор Лялюк, розповів, чи розпочнеться народовладдя з Територіальних Громад

В Україні ми маємо територіальні громади, як формальні адміністративні одиниці.

Ігор Лялюк
Ігор Лялюк

Про це під час ефіру на i-ua.tv заявив архітектор Ігор Лялюк.

«Якщо ми кажемо про професійні спільноти, то вони повинні разом з громадами шукати інструменти, які можуть допомогти відновити комунікацію між спільнотою та громадами. Між членами самої громади. Сьогодні важлива проблема — відсутність конструктивної комунікації між різними учасниками громади — мешканцями певної території. Перша проблема — відсутність довіри. Адже її з нашої ментальності вижигали залізом в імперські та радянські часи. Дуже важлива справа — відновити довіру між людьми. Зокрема, між мешканцями та серед професійних спільнот. В нашій архітектурній спільноті — це важлива проблема. Це те, що заважає творити нам суб’єктність громади. Ми кажемо громади, але я не знаю жодної квартальної спільноти (сформованої) в Україні. Ми маємо територіальні громади, як формальні адміністративні одиниці, але, територіальних спільнот (квартальних ком’юніті) майже не знаю», — каже експерт.

На його думку, якість життя залежить від якості прийняття рішень. Тому все спирається на інструменти, технології, механізми прийняття якісних рішень. Чим більше людей приймає участь у прийнятті рішень, тим життєспроможнішим і якісним буде це рішення. Якість рішення — це якість життя", — зазначає архітектор.

В свою чергу Микола Сергєєв погодився з Ігорем Лялюком. Він заявив, що інститути демократії не вимруть.

«Треба підвищувати свою (особисту) якість життя, а також своєї родини та якість спільного життя — (спільноти, громади). Таким чином продовжить розвиватися природня демократія», — каже експерт.

При цьому він зауважив, що на керівників міст чомусь обирають людей, які не були дотичні до комунальних господарств.

«Жахливі наслідки цього ми бачимо. Тому потрібно розвивати фахові спільноти, які поєднані по певних напрямках. Чим більше їх буде і вони зможуть між собою вільно спілкуватися, тим буде краще для країни», — резюмує експерт.