США перекидають в Європу пів сотні носіїв ядерних бомб F-35

Нові винищувачі Сполучених Штатів, здатні нести ядерну зброю, будуть базуватися у Великобританії вже цього року. Дві ескадрильї F-35 були розгорнуті та незабаром прибудуть на орендовану ВПС США базу в Лейкенхіт, що у британському Саффолку.

США перекидають в Європу пів сотні носіїв ядерних бомб F-35

Про це повідомляє The Telegraph.

Реактивні літаки призначені для проведення тактичних ядерних бомбардувань і здатні виконувати місії повітря-повітря та збирати розвідувальні дані. Напередодні в офіційних документах йшлося про те, що ядерна зброя США може повернутися на британську землю.

Згідно з документами, Конгрес США отримав бюджетний запит військово-повітряних сил на 50 мільйонів доларів (39,6 мільйона фунтів стерлінгів) для будівництва «гуртожитку для поручителів» на американській авіабазі. Термін «гарантія» використовується у військовій мові США для позначення ядерної зброї .

Аналітики вважають, що в гуртожитку може розміститися більша кількість військовослужбовців, якщо ядерна зброя буде розгорнута для підтримки 6000 представників персоналу, які зараз працюють на базі.

Джерело в обороні повідомило The Telegraph: «F-35 будуть базуватися там. Вони розгорнулися і переїдуть наприкінці цього року, якщо не десь у 2024».

Військові джерела назвали «важливим» перехід із залучення 54 F-35, які замінять F-15, що зараз знаходяться на авіабазі.

Нагадаємо, США планують поставити Україні касетні снаряди для РСЗВ більшої дальності.