Судячи з прізвища, Брюховецький був не з простих людей, а зі шляхти, — дослідник

Іван Брюховецький — це цікава особа, бо в його кореспонденції, яку він видавав, відчувається хороша освіта.

Сергій Коваленко та Володимир Тетерук у програмі «Точка зору»
Сергій Коваленко та Володимир Тетерук у програмі «Точка зору»

Про це сказав незалежний дослідник української історії Сергій Коваленко в програмі «Точка зору» з Володимиром Тетеруком на телеканалі i-ua.tv.

«Він був добре освіченою людиною, яка володіла і риторичним мистецтвом досконало, і посилалася на всякі історичні приклади. Коли в 1668 році він загинув, йому було 45 років. Це значить, що він був 1623 року народження, тобто на початок революції в буржуазно-демократичній Україні 1648 року йому було 25 років. Про нього пишуть, що він був старшим слугою Богдана Хмельницького і, відповідно, після смерті Богдана Хмельницького вже і Юрія Хмельницького», — зазначив він.

Після пошуку слідів Івана Брюховецького в реєстрах Війська Запорозького 1649 року, нікого з таким прізвищем історик не знайшов.

«Але знайшов у Чигиринському полку, тобто в гетьманському полку фактично, такого собі персонажа, який називався Іванець Хмельницького. Я думаю, що йдеться саме про Івана Брюховецького. У 1648 році йому було 45 років, він був слугою Богдана Хмельницького. Як він потрапив до Богдана Хмельницького, історія нам не говорить, в який спосіб він опинився на службі. Можливо, там були якісь родинні зв'язки, щось там таке було. Але статус його впродовж життя Богдана Хмельницького й правління Виговського та Юрія Хмельницького (у 1663 році Юрій Хмельницький зрікся влади), впродовж 15 років його статус ніяк не змінився», — пояснив гість програми.

За його словами, у 1663 Брюховецькому було вже 40 років, тоді він «карколомно вривається в політичне життя Війська Запорозького».

«Маючи все-таки й освіту якусь. Скоріш за все він, мабуть, закінчив Києво-Могилянку. А судячи з прізвища, він був не з простих людей, а зі шляхти», — додав Коваленко.