В Міноборони розповіли, хто перевіряє компанії, які постачають продукти для ЗСУ та до чого тут олігарх Новінський

Також прокоментували постачання неякісних продуктів для збройних сил України від проросійського олігарха В. Новінського.

хто перевіряє компанії, які постачають продукти для ЗСУ?
хто перевіряє компанії, які постачають продукти для ЗСУ?

На запитання яким чином Міноборони перевіряє компанії, які поставляють продукти до ЗСУ та хто несе за це відповідальність, в Міноборони відповіли наступе:

«Перевірка потенційних контрагентів з метою мінімізації ризиків належного виконання договірних умов та встановлення наявності або відсутності ознак ризиковості здійснюється на підставі наказу Міністерства оборони України від 29.12.2020 № 500 „Про деякі питання організації роботи з договорами в Міністерстві оборони України“ (із змінами). Зокрема, у відповідності до розділу „Перевірка інформації про контрагента“ (підпункти 1−19 цього розділу)», — сказано в повідомленні.

Після скандалу з розпакуванням сухпайків для ЗСУ стало відомо, що проросійський олігарх Вадим Новинський заробляє на неякісних харчах для українських військових. Тож журналісти звернулися до відомства за роз'ясненнями.

Зокрема, чому фірма «Віджі-продакшн», пов’язана з проросійським олігархом Вадимом Новинським, постачає неякісні продукти, зокрема, консерви м’ясо-рослинні до ЗСУ за бюджетні кошти?

Також в Міноборони на питання, чи є перевірка якості продуктів та кінцевих бенефіціарів при формуванні сухпайків, зазначили, що станом на сьогодні, договори на постачання будь-яких харчових продуктів з ТОВ «ВІДЖИ ПРОДАКШН» відсутні.

«Разом з тим інформуємо, що в листопаді 2022 року був укладений Міністерством оборони України з ТОВ „ВІДЖИ ПРОДАКШН“ один договір на постачання 25 тис. комплектів Продуктових наборів (раціони добових польових наборів продуктів) ДПНП-Р та дія якого закінчилась 31.12.2022. Зазначені комплекти було видано для забезпечення військ протягом 2023 року. Акти рекламацій та звернення щодо неналежної якості майна, поставленого за вказаним договором не надходили», — сказано в повідомленні.

Також у відомстві зазначили, що перевірка потенційних контрагентів з метою мінімізації ризиків належного виконання договірних умов та встановлення наявності або відсутності ознак ризиковості здійснюється на підставі наказу Міністерства оборони України від 29.12.2020 № 500 «Про деякі питання організації роботи з договорами в Міністерстві оборони України» (із змінами). Зокрема, у відповідності до розділу «Перевірка інформації про контрагента» підпункти 1- 19 цього розділу.

Зокрема, перевірка кінцевих бенефіціарних власників здійснюється відповідно до пп. 1−3, 5−7, 11 Інструкції затвердженої вищезазначеним наказом. У лютому 2023 року було впроваджено процедуру додаткової інформації про потенційних контрагентів — наказ від 24.02.2023 № 100.

«При отриманні підрозділами сухого пайка, до кожної партії сухого пайка надається протокол випробувань акредитованої установи на кожен елемент, яким комплектується сухий пайок», — зазначають в Міноборони.

Тобто по факту замість роз'яснення ситуації, журналісти отримали відписку.