Міністр має отримувати зарплату на рівні прожиткового мінімуму — експерт

Якщо ж прибрати соцвиплати, то нас відбудеться колапс економіки.

Міністр має отримувати зарплату на рівні прожиткового мінімуму
Міністр має отримувати зарплату на рівні прожиткового мінімуму

Про це в коментарі заявив експерт з економічних та політичних питань Юрій Гаврилечко.

В Україні треба передивитися філософію фінансування держсектору і відповідно міністр та всі його підлеглі мають отримувати зарплату на рівні прожиткового мінімуму. Після цього вистачить грошей на всі соцвиплати", — каже Ю. Гаврилечко.

За його словами, в Україні немає проблем з грошима і ніколи не було, бо вони є.

«А соцвиплати невіддільна частина економіки країни. Якщо їх прибрати, то переважна більшість бізнесів, які працюють на внутрішній ринок, збанкрутує. Зокрема, збанкрутують аптечні мережі, значна кількість невеличких магазинів, позакриваються безліч сервісів. Адже не можливо витягти з економіки значну частину коштів просто тому, що комусь забажалося її витягти. Вже багато десятиліть ринок користується принципом Парето 20−80%. В бізнесі 20% покупців дають 80% виторгу. А 80% дають відповідно 20% виторгу. Якщо ви у цих 80% заберете гроші, то бізнес збанкрутує, бо він не зможе вижити на тих, хто залишився. Так саме відбудеться і з соцвиплатами. Якщо їх прибрати, в нас буде колапс економіки. Переважна частина виплат — страхові. Міністр може це не знати, але пенсія — страхова виплата. Якщо держава відмовляється виплачувати страхові виплати, то вона має оголошувати себе банкрутом», — резюмує експерт.

Нагадаємо, що Міністерство соціальної політики України планує змінити підхід до соціальних виплат через економічні труднощі.