Поки канцлером є Шольц, Україна не отримає далекобійну зброю від Німеччини — політолог

Після розмови президента Володимира Зеленського з канцлером Німеччини Олафом Шольцем, стало зрозуміло, що Україна не отримає німецьку далекобійну зброю.

Поки канцлером є Шольц, Україна не отримає далекобійну зброю від Німеччини
Поки канцлером є Шольц, Україна не отримає далекобійну зброю від Німеччини

Про це в коментарі заявив політолог Ігор Рейтович.

«Пройшла робоча розмова з актуальних питань, які є на порядку денному. Тобто перемовини між Зеленським та Шольцем були позитивними з точки зору підтримки, яку буде отримувати Україна від Німеччини. Це стосується модернізації та відновлення енергосистеми. Тому видно, що поточні справи вирішуються достатньо оперативно. Також позитивною була розмова з приводу економічних питань і фінансової допомоги у межах, які були заявлені раніше для нас цілком прийнятна ситуація.

Навряд чи розмова між очільниками країн була позитивною, щодо питань вступу України до НАТО та ударів по рф далекобійною німецькою зброєю.

«У Німеччини дуже обережна позиція, щодо використання німецького озброєння, бо є травма, щодо Другої світової війни. У Берліні відчувають себе винними перед рф, хоча вони насправді не вірно трактують історію. Адже це стосується не тільки росіян, а й всіх народів, які були у складі радянського союзу. Плюс німці вважають, що у рф існують певні червоні лінії. А Німеччина менш радикальна ніж Британія та Франція. Тобто німці бояться спровокувати рф, бо бояться, що росія буде спрямована проти Німеччині в силу історичних причин та загальної вразливості Німеччини. Адже вони мають кордон з росією через Калінінградську область. Тому у Берліні побоюються, що агресія рф буде спрямована не проти Британії чи Франції, а саме проти Німеччини», — зазначає політолог.

На його думку, щодо вступу України до НАТО, позиція Німеччини рано чи пізно зміниться.

«Ми прийдемо до того, що наша країна стане членом Альянсу. А щодо далекобійного озброєння ситуація інша. Доки канцлером Німеччини є Шольц, ми не отримаємо дозволу бити по рф, так саме, як і не отримаємо ракети Taurus. Тому Україна має робити ставку на інші країни, які можуть надати Києву дозвіл бити їх далекобійним озброєнням по росії», — резюмує І. Рейтович.

Нагадаємо, що В. Зеленський провів розмову з О. Шольцем.