Закон № 5655 розв’язує руки забудовникам, йде узаконення їх влади — Олександр Глухов

13 грудня прийняли скандальний законопроєкт № 5655. Проте звернення до президента України про необхідність ветування цього законопроєкту вже підписали понад 700 депутатів сільських, селищних та міських рад. Проти № 5655 також виступило все суспільство, підписавши петицію про вето до президента за рекордні години. Чому законопроєкт про реформу містобудівної галузі треба ветувати, журналісти i-ua.tv розпитали у громадського діяча Олександра Глухова.

Законом № 5655 розв’язують руки забудовникам, йде узаконення їх влади
Законом № 5655 розв’язують руки забудовникам, йде узаконення їх влади

— Що не так із законом про реформу містобудування № 5655?

— Цей закон розв’язує руки забудовникам. Його треба ветувати. Але і до цього скандального закону у нас постійно виникали скандали навколо теми містобудування. З цим законом вони тільки посиляться. Насправді зараз відбувається все більше концентрація влади в руках забудовників та їх лобістів. З кожним новим прийнятим законом забудовникам розв’язують руки, та щоб вони не робили, вони лишаються безкарними. Для цього достатньо подивитися, що відбувається з Києвом. Постійно виникають нові скандали навколо забудови та руйнування пам’яток архітектури. Визнають, що це незаконно, але ніхто нічого не може з цим вдіяти. Виявляється, що будівельне лобі сильніше навіть президента. Тож автори закону № 5655 декларуючи мету, що раз все так погано і треба щось робити, запропонували такий варіант. Проте цей закон не покращує, а тільки погіршує ситуацію. Він не розрахований на те, щоб припинити незаконну забудову Києва та набивання кишень забудовника. Закон, на думку депутатів, має припинити корупцію в будівельній галузі. Але цей закон повинен зробити правила містобудування такими, щоб вони були виписані не для окремих осіб, тобто забудовників, а в інтересах міста. Однак місто з цього закону прибрали, громаду прибрали, натомість розв’язали руки забудовникам. Тобто, якщо вчасно не подати в суд на незаконну забудову, протягом двох тижнів, то вона автоматично буде вважатися законною. Раніше чиновники порушували закон, а тепер їм можна нічого не робити, просто зачекати два тижні. Таким чином, забудовник отримає автоматичний дозвіл, а чиновнику навіть не треба буде порушувати закон. А громада може отримати новий архітектурний монстр в центрі міста.

— Тобто забудовники зможуть будувати все що хочуть де завгодно?

— Так. Адже забудовники хочуть будувати там, де заборонено законом. Тому доводиться порушувати закони. Для цього треба давати хабарі чиновникам, прокурорам та суддям. А це додаткові витрати. Тож, щоб постійно не сплачувати, забудовники вирішили, що потрібно ухвалити закон, який не буде створювати вище зазначених проблем. Тож будівельницьке коло з кожною владою лише посилює свої позиції. Адже створює собі законодавче середовище, яке йому все більше розв’язує руки. Зараз активісти можуть відстояти в судах свої права та заборонити незаконне будівництво. В подальшому це просто буде марна справа. Тож після цього закону можна буде переписати 5 статтю Конституції. Тільки слово народ треба буде замінити на забудовник. Зокрема, написати, що забудовники в нас є джерелом влади. Тому можна обійтися без громади та органів місцевого самоврядування, бо забудовники будуть все вирішувати самостійно лише з одним міністерством. Представники цього міністерства кажуть, що все буде чесно, адже все буде в електронному вигляді, тому корупції не буде. Проте задавати параметри програми будуть в ручному режимі, і є великі сумніви, що корупції не буде.

— Існує думка, що законом № 5655 взято курс на приватизацію корупції. Як ви це прокоментуєте?

— Якщо бути точнішим, то тут мова йде про оптимізацію корупції. Люди, які пишуть про дискримінацію цим законом місцеве самоврядування, переживають не стільки за інтереси громади, скільки за чиновників, які і без цього закону не дуже ефективно запобігали виникненню незаконних забудов. Проте закон про реформу містобудування лише погіршує ситуацію для киян. Адже варто звернути уваги, що закони, які приймають депутати, пишуться на користь забудовників. Бо багато депутатів як раз і є забудовниками або забудовниками є їх родичі чи знайомі. Тож очікувати від цих людей законів, які підуть на користь громаді, а не забудовникам, не варто. У нас в Київраді є персонажі, які одночасно і депутати, і чиновники, які працюють в мерії, і забудовники. Тож яку позицію будуть мати люди, при голосуванні за певні проєкти. Також насторожує той факт, що люди, які працювали ще при мері Черновецькому, продовжують працювати в Київраді. Крім того, весь час приймаються рішення, які визнаються судами незаконними. Але ніхто з чиновників за це не поніс відповідальності. Частина з цих чиновників досі продовжують працювати в Київраді. Кожна влада критикує попередню, а потім з нею братається. Держава не виконує своїх функцій. Зокрема, не карає злочинців, а всі забудовники почуваються безкарно. Забудовникам набридло ходити по судах, наймати юристів та доводити, що незаконне будівництво має бути законним. Тобто робити із білого чорне. Йде шлях узаконення влади забудовників.

— Якщо не притягнуть до відповідальності забудовників, то вони продовжать паплюжити наші міста?

— Так. Особливо, якщо будуть створені приватні органи контролю, які будуть контролювати забудовників. Наступний крок — створення приватних судів. Це просто призведе до розвалу держави. Якщо почнеться розмивання монополії, то це просто розвал держави. Ми зараз в стані війни, тому нам треба зміцнювати державу, а не розвалювати приватними контролюючими органами. Закон про реформу містобудування треба приймати, але не в такому вигляді. Потрібно регулювати та виправляти ситуацію.