Як політичні партії з’їдають гроші під час війни

Трагічні наслідки оборони Авдіївки ще раз показали, що постійно розраховувати виключно на допомогу ззовні не є правильним.

Варто змінитися зовнішній коньюнктурі і в нас одразу починаються серйозні проблеми. У той же час внутрішнє виробництво зброї та боєприпасів значною мірою стримується як недолугим менеджментом Укроборонпрому, поставленим військово-політичним керівництвом, так і олігархічними кланами, які спрямовують державні фінанси насамперед на свої власні проекти, а військові мають головно покладатися на волонтерську допомогу.

Про те, скільки вже висмоктали парламентські партії на своє утримання з бюджету і як це взаємопов'язане зі здачею наших міст говоримо з волонтером, Суддею Конституційного Суду у відставці Віктором Шишкіним.

Треба заборонити фінансувати партії з держбюджету, бо вони є п’явками, на діяльність яких виділяють цього року 883 млн.грн.Про це під час ефіру заявив волонтер, Суддя Конституційного Суду у відставці Віктор Шишкін.

«На початку 90-х навіть Комуністична партія не фінансувалася з бюджету. Тобто з держбюджету було заборонено фінансувати партії, тому вони масово розганяли свій апарат. Тепер так звані необільшовики роблять теж саме, а за що вони тоді критикували Компартію? Невже при цій депутатській зарплаті неможливо знайти кошти на так звані членські внески та утримання апарату? У нас війна. Тож політичні партії — це п’явки на діяльність яких виділяють 883 млн. А краще б ці кошти йшли на будівництво заводу по виготовленню дронів», — каже В. Шишкін.

Віктор Шишкін також наголосив, що за два роки повномасштабної війни на партії було виділено стільки коштів, що можна було б закупити 68 тисяч (!) дронів. Це така ударна потуга, яка б не дозволила рашистам захопити Авдіївку.

За словами пана Шишкіна, в нас взагалі є купа неправильних виплат. Наприклад є купа суддів, яких ще при експрезиденті В. Януковичі відсторонили від роботи, але вони чомусь досі не звільнені й справно отримують просто космічні зарплати.

«Тобто вони пережили Януковича, пережили Порошенка, а тепер переживають Зеленського, у якого залишилося 4 місяці до закінчення повноважень його п’ятирічного терміну. Вони все це пережили, отримуючи зарплату, перебуваючи на посаді. Багато, хто в з них перебуває на посаді незаконно. Крім того, їм нарахували кілька десятків невиплачених мільйонів так званих доплат за перебування на посаді, за вислугу років та роботу пов’язану з допуском до держтаємниці. Наприклад, суддів допускають до розгляду справ з державної таємниці, хоча цілий рік справ немає, а гроші вони отримують. Хоча в законі написано не за допуск, а саме за роботу. Тобто якщо справа про держтаємницю розглядалася кілька місяців, то саме за це і повинні дати доплату. В нас же чиновники самі себе гладять по голові через фінансові моменти», — резюмує В. Шишкін.