Чи витримає «броня» ОПК удар мобілізації?

У зв’язку з масштабною мобілізацією стало проявлятися все більше «глюків» допущених її організаторами.

Так, скажімо, спортсмена чи лицедія забронювати від призову набагато легше, ніж фахівця оборонно-промислового комплексу, безпосередньо причетного до випуску зброї та боєприпасів. На цьому тлі виникає логічне питання: чому наприклад Укрзалізниці та енергетичному сектору дозволено бронювати всіх співробітників (садівники, водії, охоронці, кухарі, співробітники відомчих оздоровчих закладів), а оборонка ледь може забронювати інженера-зброяра?

Що це, службова недбалість, некомпетентність чи диверсія?

Розбиратимемося з цим питанням разом з Суддею Конституційного Суду у відставці Віктором Шишкіним.

Уряд своїми діями навколо мобілізації, завдає удару в спину підприємствам. Про це під час ефіру на i-ua.tv заявив Суддя Конституційного Суду у відставці Віктор Шишкін.

«Наш ВПК виявився неготовим до війни. Адже наша оборонна промисловість не була готова до війни, і зараз також не готова. Крім того, Кабмін Шмигаля не розуміє значення своєї промисловості в обороноздатності країни. Ми ходимо по світу з простягнутою рукою, хоча в нас вже 11-й рік йде війна. Є питання чому у нас на третьому році повномасштабної війни серйозно не організовано виробництво зброї?», — каже В. Шишкін.

Також за словами В. Шишкіна, постанову Кабміну щодо бронювання змінювали вже 5 разів. Останні зміни були в травні 2024 року.

«Згідно з цією постановою Кабміну всі працівники Укренерго та Укрзалізниці звільнені від мобілізації. АджеЕнергетикатазалізницякровоноснісудининашоїдержави. А щодобронювання, тоіншігалузіпідпадаютьпідмобілізацію. Тобтоїхпрацівникитакерівникипідпадаютьпідмобілізацію. Саметомутребарозв'язуватипитанняпробронюваннявійськовозобов'язанихнаперіодмобілізації. Всінашіпідприємства, якіпов’язані з виробництвомдронів, снарядів, ракет, техніки, маютьбронюватисуперважливікатегоріїлюдей, пов’язані з інженерієютавиготовленнямдеталейчизапчастин. Зокрема, токарів чи фрезерувальників. А при сьогоднішній бюрократії та форм подачі документації підприємства просто закриються, тому що вони мають працювати 7 на 24, а не займатися паперовою роботою, переконуючи урядовців у необхідності бронювання того чи іншого працівника. Це удар в спину від уряду. Тому цим підприємствам, щоб вижити, треба збільшувати штат. Крім того, коли підприємство буде вирішувати, кого мобілізувати, а кого ні, то це створює корупційне джерело. І створює його Кабмін. Не знаю, як це оцінювати, як дурість чи колаборацію», — резюмує В. Шишкін.

~~~

🔔 Тисніть на «дзвоник», щоб отримувати сповіщення про нові відео на каналі

✅ Приєднуйтесь у соцмережах:

YouTube: youtube.com/@i-ua

Facebook: www.facebook.com/IUA.TV

Telegram: t.me/iuatv

Twitch: www.twitch.tv/infouatv

~~~