Напівзабута історія: як Україна захистила Європу далекого 1919-го

У цій програмі мова піде про Проскурівську операцію УНР та наслідки, які вона мала для України та тогочасної Європи.

Ця історія є дуже повчальною саме нині, коли московитські орди знову загрожують усьому світу, а Стара Європа, ніби уражена інфантилізмом, потай сподівається відкупитися від російських дикунів українською кров'ю та трохи своїми матеріальними статками. Наша історія ХХ століття — це також зброя, надто для підсилення нашої дипломатичної позиції на міжнародних фронтах. Саме цією зброєю ми маємо мобілізовувати Захід та апелювати до його цінностей, наголошуючи, що коли він, Захід, сам відходить від цих цінностей, то йому теж рано чи пізно стане непереливки.

Гість програми — незалежний дослідник історії України Сергій Коваленко.

Проскурівська операція військового українського діяча Василя Тютюника врятувала Європу від вторгнення московитів у 1919 році. Про це заявив незалежний дослідник історії України Сергій Коваленко.

«Якщо згадувати Проскурівську операцію, то армія УНР була потіснена військами московської комуни. Серед яких був відомий Щорс. Армія була притиснута до Збруча, за яким вже була та частина армії УНР, яка утримувала частину Волині, але була знесилена боями. В березні 1919 року вона була розполовинена на дві групи. Одна з них — південна група УНР, куди входив Запорізький корпус. Однак вона була відрізана від основних сил після того, як Жмеринку здобули Щорсівці. Запорізький корпус не міг пробитися до своїх та відступив через Румунію. Після цього був запропонований план начальником оперативного управління українського Генштабу Василем Тютюником. Саме він запропонував провести наступ, який зрештою виявився успішним. Хоча до того здавалося, що вже кінець: поляки добивали українсько-галицьку армію, а з іншого боку УНР притисла комуна. Тому УНР мала капітулювати», — каже дослідник.

Він нагадав, що перша світова війна була позиційною. І Тютюник, не дивлячись на нестачу сил, зробив все, щоб сконцентрувати їх на головному напрямку.

«В його розпорядженні була група січових стрільців та група запорожців. Цими силами Тютюник повів наступ, який виявився успішним. Армія УНР здобула Проскурів (нині Хмельницький), потім було звільнено Кам'янець- Подільський. Ця операція не лише врятувала армію УНР від розгрому, а врятувала Європу. Адже московська комуна вела операцію на Захід. Московія хотіла підтримати комуністичний заколот, який почався у березні 1919 року в Угорщині. Там було проголошено соціалістичну радянську республіку. В планах москви було прорватися та надати їм допомогу. Також московити хотіли роздмухати пожежу світової революції в усьому світі. Однак армія УНР фактично було останньою перешкодою, щоб через Закарпаття прорватися до Угорщини та встановити там свою владу під приводом світової революції. Крім того, у Словаччині також були московські заколоти. А операція Тютюника врятувала Європу від вторгнення московитів», — резюмує дослідник.

~~~

🔔 Тисніть на «дзвоник», щоб отримувати сповіщення про нові відео на каналі

✅ Приєднуйтесь у соцмережах:

YouTube: youtube.com/@i-ua

Facebook: www.facebook.com/IUA.TV

Telegram: t.me/iuatv

Twitch: www.twitch.tv/infouatv

~~~