Обговорення стану виконання заходів, затверджених Указом № 497/2019

У липні 2019 року Президент підписав Указ № 497/2019, яким затверджено заходи з покращення доступу до мобільного Інтернету.

Указ № 497/2019.

Про початок дій вже писалося раніше.

Кабінету Міністрів України у взаємодії з НКРЗІ було доручено, забезпечити:

здійснення заходів з покращення доступу до мобільного Інтернету, затверджених цим Указом, та щомісячне інформування Президента України про стан їх виконання;

прийняття актів, необхідних для реалізації цього Указу.

Обговорення стану виконання заходів стало питанням чергове засідання Міжвідомчої координаційної групи з упровадження в Україні цифрового телерадіомовлення, яке відбулося 24 жовтня 2019 року.

Терміни по деяких завданнях закінчилися, але що сьогодні на виході?

Ні старий, ні новий КМУ так і не внесли змін до Національної таблиці розподілу смуг радіочастот України. Взагалі представника КМУ на заході не було, переклали виконання на Держспецзв’язку, а цей орган у стагнації, керівника зняли, новий поки не в темі, повноважень по завданнях немає, Мінцифри теж ні при чому… сумне враження.

Оператори вимагають надати Методику сумісного використання частот, але її досі немає.

Нацрада веде свої ігри, продовжуючи ліцензію ТРК «Етер» ще на 10 років, яка так і не змогла за десяток років розгорнути мережу DVB-H (мобільне мовлення — застаріла технологія, яку в світі давно витіснили 3G і 4G) (2017). Ось тільки Етер вже хоче змінити формат мовлення на DVB-T та розгорнути по всіх частотах ліцензії власний мультиплекс. А це додаткові заявки та розрахунки.

Як і у випадку з Зеонбудом, представники натякають на необхідність пошуку коштів (чи державі, чи операторам!?), для уходу з частот цифрового дивіденду, по різних підрахунках від 50 — до 270 млн. тільки для Зеонбуду, а для Етер поки на озвучували, а представника компанії на заході не було.

При цьому УДЦР не може зробити розрахунки, не маючи заявки від Нацради. Нацрада не може відправити заявки, не маючи звернення Етер. Замкнуте коло…

КРРТ також не може розгорнути мережу, про яку йдеться вже не перший рік. Нацрадою конкурс навіть не був об’явлений.

До того ж, в сукупності всі підштовхують Уряд відтермінувати термін відключення аналогового мовлення. А тим часом в КРРТ ще понад 40 фахівців отримали повідомлення про майбутнє звільнення…

Ну, а що ж з впровадженням систем рухомого (мобільного) зв’язку третього та четвертого поколінь та забезпеченням гармонізованого з Європейським Союзом використанням радіочастот та що будуть доповідати Президенту?

Здається це нікому не цікаво. Кожен викручується як може.