Проекти законів про СБУ повернуті на доопрацювання

ВРУ та суспільство не готові до незрозумілої реформи СБУ

20 травня, поки на зеленій галявинці президент проводив прес-конференцію, а «Батьківщина» через корона вірус пішла на самоізоляцію, на засіданні ВРУ «невідкладний» президентський проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про Службу безпеки України» щодо удосконалення організаційно-правових засад діяльності Служби безпеки України (реєстр. № 3196) повернуто для підготовки на повторне перше читання.

Альтернативний проект № 3196−1 заслухано та знято з розгляду.

І хоча, зі слів голови фракції «Слуга народу», таке повернення проекту є технічним питанням, пов’язаним з поділом непритаманних повноважень СБУ з іншими правоохоронними органами, аналіз проекту говорить про те, що це антиконституційний проект закону, який міг бути направлений на відродження структур КДБ-НКВС колишнього СРСР, та фактично запроваджував умови відтворення карального органу, зокрема, для монополізації ринку телекомунікацій, та подальшої узурпації влади.

Істина причина повернення на повторне читання це вимога суспільства та міжнародних організацій переглянути концептуальні підходи реформування СБУ.

З виступаючих депутатів так і не знайшлося жодного, хто хотів би захистити проекти, що підтверджує висновки про громадськості.

Комісія з питань науки та ІТ свого часу направила до ВРУ зауваження та пропозиції.

Чекаємо на напрацювання оновленого проекту для створення нового органу європейського типу.

Повний текст листа можна подивитися ТУТ.