Приймати чи не приймати, ось в чому питання…

Чи зможуть депутати при першому розгляді поставити крапку в питаннях хмарних послуг та електронних комунікацій

Завершилось засідання Погоджувальної ради, на якому підтверджено розгляд 16.06.2020 законопроектів «Про електронні комунікації» (№ 3014) та «Про хмарні послуги» (№ 2655).

Як завтра проголосують депутати за ці «славнозвісні» проекти, поки залишається загадкою.

Дуже «сирий» проект про електронні комунікації насправді потребує суттєвого доопрацювання. Проект має низку негативних висновків Комітетів ВРУ, ГНЕУ та громадськості, зокрема корупційних, розбіжностей законодавства та Конституційних неузгодженостей.

Більш того, супутніх проектів, без яких він не зможе працювати, зокрема про регулятора, про внесення змін до Бюджетного кодексу, КУпАП, Кримінального кодексу, ще не розроблені, а фінансово-економічних розрахунків взагалі немає.

Зі слів депутата Єгора Чернєва, сьогодні о 14.00 члени Комітету з питань цифрової трансформації повинні зібратися та проголосувати за виключення окремих статей проекту, що б завтра документ можна було б проголосувати в залі.

Чи відповідає такий підхід Регламенту ВРУ, вирішувати депутатам. Проте, на наявні негативи громадськість говорить вже півроку, і усі ці моменти можна було «відшліфувати» завчасно, а не в «пожарному порядку». Але ж суті питання це не вирішить, не має комплексного підходу.

До «хмарного» проекту взагалі негативний підхід не тільки у громадськості, а й ГНЕУ, але в останні часи до експертної думки поважного експертного управління депутати не дуже охоче прислуховуються, а наслідки депутатів не цікавлять. Хоча низку прийнятих проектів Конституційний суд вже повернув в правове русло, визнавши їх норми не конституційними.

За висновками ГНЕУ: «…норми у законопроекті ставлять під сумнів доцільність винесення хмарних послуг в окрему сферу правового регулювання», а «…безпосередньо сфера регулювання законопроекту є вужчою за задекларовану та не повною мірою узгоджується з назвою та сферою регулювання законопроекту».

При цьому «…прийняття законопроекту супроводжується певними ризиками, пов’язаними з інформаційною безпекою держави та захистом інформаційних прав громадян» та «…вбачається ймовірним виникнення ситуацій витоку інформації з обмеженим доступом за межі держави, що може становити загрозу для національних інтересів».

І як фінал: за результатами розгляду в першому читанні законопроект необхідно повернути суб’єктам права законодавчої ініціативи для доопрацювання.

Ми багато писали про цей проект, навіть зробили відповідний ефір, який можна передивитися у запису.

Наша позиція взагалі відхилити проект, як такий, що принесе більше шкоди, ніж позитиву.

Чекаємо на позицію депутатів…

Посилання:

https://i-ua.tv/projects/telecom/26683-elektronni-komunikatsii-ta-koruptsiia-braty-blyzniuky

https://i-ua.tv/projects/telecom/26689-za-khmarna-koruptsiia-vid-deputata-fiedienko

https://i-ua.tv/projects/telecom/26577-nebezpechni-khmary-znov-zhustylysia-nad-radoiu

https://i-ua.tv/projects/telecom/26481-nebezpechni-khmary